Nietolerancja glutenu

-20% z kodem: 30KWIE
CELIAKIA PAKIET DIAGNOSTYCZNY I ETAP Z GENETYKĄ (zawiera 3 badania)
Celiakia - Pakiet Diagnostyczny z Genetyką Pakiet diagnostyczny "Celiakia z Genetyką" jest przeznaczony dla osób, które podejrzewają u siebie celiakię lub mają objawy sugerujące tę chorobę. Jest to zaawansowany zestaw badań, który nie tylko ocenia potencjalne markery immunologiczne celiakii, ale także ocenia genetyczne predyspozycje do tej choroby. Celiakia i jej objawy: Celiakia to autoimmunologiczna choroba jelit spowodowana nietolerancją glutenu. Objawami mogą być bóle brzucha, biegunka, zaparcia, utrata wagi, zmęczenie, wysypka skórna, anemia oraz problemy z koncentracją. Objawy mogą być różnorodne i nie zawsze są związane z układem pokarmowym.   Skład Pakietu: Pakiet składa się z trzech kluczowych badań: 1. Badanie Genów HLA-DQ2(DQA1*05/DQB1*02) oraz DQB (DQB1*0302) metodą Real-Time PCR: To badanie ocenia genetyczne predyspozycje do rozwoju celiakii poprzez identyfikację specyficznych genów związanych z chorobą. Obecność tych genów zwiększa ryzyko celiakii, ale ich brak praktycznie wyklucza tę chorobę. 2. Immunoglobulina IgA w surowicy (L85): Mierzy stężenie głównego przeciwciała w błonach śluzowych, pomagając wykryć ewentualny jego niedobór, który może wpływać na wiarygodność innych testów na celiakię. 3. P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA): Test identyfikuje przeciwciała skierowane przeciwko enzymowi występującemu w naszym organizmie, które są często podwyższone u osób z celiakią. Wykonanie jedynie jednego badania może prowadzić do fałszywych wyników. Zastosowanie pełnego pakietu badań, w tym testu genetycznego, zapewnia kompleksową ocenę ryzyka celiakii i zwiększa pewność diagnozy.   Materiał do badania: Badania przeprowadza się na podstawie próbki krwi pacjenta. Przygotowanie do badania: Nie jest wymagane specjalne przygotowanie do badania. Zaleca się jednak, aby pacjent nie unikał spożywania glutenu przed badaniem, ponieważ może to wpłynąć na wynik.   Więcej informacji nt. celiakii i diagnozowania choroby można uzyskać oglądając webinariu, które dla pacjentów ALAB laboratoria poprowadziła prof. Bożena Cukrowska. Niniejszy pakiet zawiera w swoim składzie badanie z zakresu genetyki człowieka. Na każde badanie z zakresu genetyki człowieka wymagana jest podpisana przez pacjenta deklaracja świadomej zgody na wykonanie takiego badania. Wszystkie niezbędne dokumenty są dostępne do pobrania w miejscu: Formularze dla pacjenta.
Panel Celiakia IgA-metodą Polycheck
Panel Celiakia IgA metodą Polycheck zawiera badania: przeciwciała swoiste dla pochodnej gliadyny - deamidowany peptyd gliadyny(DGP IgA) przeciwciała swoiste dla transglutaminazy tkankowej  (tTG IgA) oraz dodatkowo całkowite IgA Wskazania do wykonania panelu celiakia: podejrzenie celiakii podejrzenie nietolerancji glutenu objawy i schorzenia, takie jak: chudnięcie, osłabienie, wymioty, duszności, biegunki, depresje, osteoporoza, bóle kostne, osłabienie mięśni, opryszczkowe zapalenie skóry, niedokrwistość, zaburzenia miesiączkowania Badanie może być wykonane:  u dzieci i osób dorosłych, u których wywiad wskazuje na podejrzenie celiakii u osób z niedokrwistością (która może, ale nie musi być związana z celiakią) u członków rodziny osoby chorej na celiakię u osób z rozpoznaną chorobą autoimmunizacyjną u osób z podejrzeniem nietolerancji glutenu u osób z rozpoznaną celiakią w celu monitorowania skuteczności diety eliminacyjnej
PAKIET MONITOROWANIE DIETY BEZGLUTENOWEJ (zawiera 2 badania)
Panel Celiakia IgG-metodą Polycheck
W skład panelu celiakia IgG-metodą Polycheck wchodzą następujące badania:   przeciwciała swoiste dla pochodnej gliadyny - deaminowany peptyd gliadyny(DGP IgG); przeciwciała swoiste dla transglutaminazy tkankowej  (tTG IgG) p/c przeciw czynnikowi wewnętrznemu Castle’a   Czynnik Castle’a, IF (ang. intrinsic factor) jest białkiem wytwarzanym przez komórki okładzinowe śluzówki żołądka, umożliwiającym wchłanianie witaminy B12. Niedobór czynnika wewnętrznego skutkuje  niedoborem witaminy B12, mimo jej prawidłowej podaży w diecie. Efektem może być m.in. niedokrwistość megaloblastyczna. Panel celiakia IgG-metodą Polycheck jest rekomendowany: przy podejrzeniu celiakii, nietolerancji glutenu jeśli występują objawy: chudnięcie, osłabienie, wymioty, duszności, biegunki, depresje, osteoporoza, bóle kostne, osłabienie mięśni, opryszczkowe zapalenie skóry, niedokrwistość, zaburzenia miesiączkowania Panel celiakia IgG-metodą Polycheck może być wykonany u:  dzieci i osób dorosłych, u których wywiad wskazuje na podejrzenie celiakii osób z niedokrwistością (która może, ale nie musi być związana z celiakią) członków rodziny osoby chorej na celiakię osób z rozpoznaną chorobą autoimmunizacyjną osób z podejrzeniem nietolerancji glutenu osób z rozpoznaną celiakią w celu monitorowania skuteczności diety eliminacyjnej
PAKIET MONITOROWANIE DIETY BEZGLUTENOWEJ
Podstawą leczenia choroby trzewnej jest stosowanie diety bezglutenowej. Wyłączenie glutenu pozwala na kontrolowanie objawów niepożądanych celiakii, jak również zapobiega jej powikłaniom. Zmiany skórne spowodowane nietolerancją glutenu ustępują co najmniej po 6 miesiącach od rozpoczęcia diety. Badanie przeciwciał przeciwko gliadynie w klasie IgA wykazuje wysoką swoistość diagnostyczną w przypadku spożywania glutenu, ponieważ gliadyna jest jednym z jego głównych składników. W przypadku deficytu przeciwciał IgA w organizmie, badaniem określającym przestrzeganie diety są przeciwciała przeciwko gliadynie w klasie IgG. Oznaczenie przeciwciał wykonuje się przed rozpoczęciem diety. Przeciwciała utrzymują się do 120 dni od wprowadzenia diety, czyli po około 3 miesiącach, jeżeli nie spożywamy glutenu, nie powinny być wykrywane. Przeciwciała przeciwko gliadynie wskazują na nadwrażliwość na gluten zarówno w mechanizmie celiakalnym jak i nieceliaklanym. W ramach pakietu oferujemy Państwu przeciwciała przeciw gliadynie w klasie IgA oraz IgG, które są charakterystycznymi markerami obecności glutenu w diecie. U osób, których dieta pozbawiona jest glutenu oraz osób zdrowych przeciwciała te nie powinny być obecne.   W skład pakietu wchodzą następujące badania: Przeciwciała przeciw gliadynie – IgA (AGL-AIF) Przeciwciała przeciw gliadynie – IgG (AGL-GIF)   Więcej informacji na temat celiakii oraz diety bezglutenowej znajdziecie Państwo w webinarium, które dla pacjentów ALAB laboratoria poprowadziła prof. Bożena Cukrowska. Wydarzenie można obejrzeć klikając poniżej:  
-20% z kodem: 30KWIE
Diagnostyka chorób glutenozależnych: celiakia, alergia i nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
Diagnostyka Chorób Glutenozależnych: Celiakia, Alergia i Nieceliakalna Nadwrażliwość na Gluten Choroby glutenozależne są grupą schorzeń spowodowanych spożywaniem glutenu. Wśród nich wyróżniamy trzy główne typy: celiakię, alergię na gluten oraz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Oto ich charakterystyka: 1. Celiakia: Jest to autoimmunologiczna choroba jelit, w której spożywanie glutenu prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego, co powoduje różnorodne problemy zdrowotne, zarówno trawienne, jak i pozatrawienne. 2. Alergia na Gluten: To reakcja alergiczna na białka obecne w glutenie. Objawy zazwyczaj są natychmiastowe i mogą obejmować wysypkę, katar, duszności czy ból brzucha. 3. Nieceliakalna Nadwrażliwość na Gluten: To stan, w którym pacjenci doświadczają objawów podobnych do celiakii po spożyciu glutenu, ale nie mają uszkodzenia błony śluzowej jelita ani odpowiedzi autoimmunologicznej typowej dla celiakii.   Skład Pakietu: Pakiet składa się z następujących badań, które pomagają w diagnozowaniu powyższych chorób: 1. P/c przeciw gliadynie: Wyszukuje przeciwciał przeciwko gliadynie, jednemu z głównych białek glutenu. 2. P/c przeciw deamidowanym peptydom gliadyny IgG (N81): Szuka specyficznych przeciwciał wytwarzanych w odpowiedzi na spożycie glutenu. 3. RTri a 19 Pszenica, omega-5 gliadyna (F-416) IgE swoiste (L91): należy do białek glutenu. Główny( pod względem ilościowym) alergen pszenicy. Tri a 19 jest często odpowiedzialny za wystąpienie zależnej od pokarmu anafilaksji indukowanej wysiłkiem. 4. RTri a 14 pszenica zwyczajna (F-433) IgE swoiste (L91): silny alergen , anafilaktogenny. Do wywołania reakcji anafilaktycznych w większości przypadków nie wymaga kofaktora w postaci wysiłku. 5. NGliadyn Pszenica, gliadyna (F-98) IgE swoiste (L91): test zawiera 4 główne białka zapasowe pszenicy: α-, β-, g- i ω-gliadyny (w tym gliadynę ω-5), są one odpowiedzialne za większość objawów klinicznych.. 6. Immunoglobulina IgA w surowicy (L85): Mierzy ogólny poziom IgA w surowicy, pomagając wykryć jego potencjalny niedobór. 7. P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA): Badanie na obecność przeciwciał przeciwko enzymowi transglutaminazie tkankowej, co jest kluczowym markerem celiakii.   Materiał do badania: Badania przeprowadza się na podstawie próbki krwi pacjenta. Przygotowanie do badania: Nie jest wymagane specjalne przygotowanie do badania. Zaleca się jednak, aby pacjent nie unikał spożywania glutenu przed badaniem, ponieważ może to wpłynąć na wynik.
Pakiet monitorujący przebieg celiakii i chorób towarzyszących - celiakia 360°
Pakiet monitorujący przebieg celiakii i chorób towarzyszących - celiakia: 360 stopni Pakiet "Celiakia: 360 stopni" został zaprojektowany z myślą o pacjentach, którzy są już zdiagnozowani w kierunku celiakii i chcą dokładnie monitorować jej przebieg oraz potencjalne choroby towarzyszące. Monitorowanie jest niezmiernie ważne, ponieważ celiakia może prowadzić do różnorodnych komplikacji, które mogą wpływać na różne aspekty zdrowia pacjenta.   Skład pakietu: W skład pakietu wchodzą następujące badania: - Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17): Ocenia funkcję wątroby, która może być zaburzona w wyniku celiakii, prowadząc do marskości wątroby lub innych problemów z tym narządem. - Czas kaolinowo-kefalinowy (APTT) (I19): Test krzepnięcia krwi, ważny dla monitorowania potencjalnych problemów z układem krwiotwórczym, które mogą wystąpić w celiakii. - Wapń całkowity w surowicy (O77): Monitoruje status wapnia w organizmie. Osoby z celiakią często mają problem z wchłanianiem wapnia, co może prowadzić do osteoporozy. - Białko C-reaktywne (CRP) -ilościowe (I81): Marker stanu zapalnego w organizmie. Stan zapalny może wystąpić w wyniku ekspozycji na gluten u osób z celiakią. - Ferrytyna (L05):  Wskaźnik zapasów żelaza w organizmie. Celiakia może prowadzić do anemii z niedoboru żelaza. - Wolna tyroksyna (FT4) (O69): Test oceniający funkcję tarczycy. Celiakia może być powiązana z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy. - Kwas foliowy (M41):  Osoby z celiakią często mają niedobory kwasu foliowego z powodu zaburzeń wchłaniania w jelicie. - Morfologia krwi (C55): Ogólna ocena składu krwi, ważna dla monitorowania anemii. - Fosfor nieorganiczny w surowicy (L23): Celiakia może wpływać na wchłanianie fosforu, ważnego dla zdrowia kości. - Witamina B12:  Osoby z celiakią często mają niedobory witaminy B12. - Witamina D-25(OH): Pełni funkcję kontrolną gospodarki wapniowo-fosforanowej poprzez oddziaływanie na jelita, nerki oraz kości. Witamina D wykazuje również liczne działania pozaszkieletowe. Osoby z celiakią często mają niedobory witaminy D z powodu problemów z wchłanianiem.   Materiał do badania Badania przeprowadza się na podstawie próbki krwi pacjenta. Przygotowanie do badania Nie jest wymagane specjalne przygotowanie do badania. Zaleca się jednak, aby pacjent był na czczo przez co najmniej 8-12 godzin przed pobraniem próbki krwi.