P/c przeciw gliadynie-IgA

    Kiedy i w jakim celu

    Oznaczenie w surowicy przeciwciał IgA przeciw gliadynie metodą ELISA. Badanie wykorzystywane jest w diagnostyce nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten oraz monitorowaniu przestrzegania diety bezglutenowej.  

    Przeciwciała przeciwko gliadynie w klasie IgA i IgG są typowym markerem pokazującym czy w naszej diecie jest obecny gluten. Osoby, których dieta jest wolna od glutenu nie powinny mieć przeciwciał przeciwko gliadynie. Badanie przeprowadzamy w obydwu klasach.

    Dla kogo w szczególności badanie jest przydatne?

    • dla pacjentów pozostających na diecie bezglutenowej, nadal odczuwających objawy choroby lub ich poziom przeciwciał pozostaje wysoki;
    • dla pacjentów mających wskazania medyczne do stosowania diety bezglutenowej i chcących sprawdzić czy w sposób nieświadomy nie spożywają glutenu;
    • dla rodziców dzieci pozostających na diecie bezglutenowej chcących mieć pewność iż poza domem przestrzegają one zaleceń

    Charakterystyka badania

    Obecność przeciwciał przeciw gliadynie (AGA) we krwi może sugerować nadwrażliwość na gluten niezwiązaną ani z celiakią, ani z alergią. Badania wskazują, że restrykcyjna dieta bezglutenowa wpływa na systematyczne obniżenie stężenia swoistych przeciwciał przeciw gliadynie.

    Materiałem do badania jest krew, pacjent nie musi być na czczo.

     

    Więcej w artykule ALERGIA, CELIAKIA, NIECELIAKALNA NADWRAŻLIWOŚĆ NA GLUTEN

    Kup badanie w
    sklepie internetowym
    Sprawdź
    cenę badania
    Pobierz
    kartę badania*
    X
    *Karty badań nie dotyczą pakietów, wyłącznie pojedynczych badań (składowych pakietów). W przypadku braku karty do pobrania, prosimy o kontakt z lokalnym działem obsługi klienta : https://www.alablaboratoria.pl/form/pok