KARIERA
KONTAKT
x
logo Grupy ALAB
Ogólnopolska sieć laboratoriów analiz medycznych

FoodProfil 44 IgG

  • Kiedy i w jakim celu

     

    Testy mierzące swoiste IgG mają zastosowanie w pierwszych etapach rozwoju nietolerancji, którym towarzyszy  stan zapalny jelit, powiązany z łatwymi do identyfikacji objawami w przewodzie pokarmowym. Testy takie dają bardzo często wyniki nisko dodatnie, powodowane sporadycznymi „wpadkami” prawidłowo działającej bariery jelitowej przepuszczającej nietypowe produkty trawienia. Do rozpoznawania trudnych przypadków nietolerancji pokarmowej, o objawach nie mających pozornie nic wspólnego z przewodem pokarmowym, manifestujących się w czasie odległym od momentu uszkodzenia jelit, optymalne wydaje się oznaczanie specyficznych IgG4. One bowiem są składnikami kompleksów immunologicznych stymulujących stany zapalne w odległych od jelita miejsca organizmu, a ich poziom nie wzrasta w trakcie słabej reakcji systemu odpornościowego na sporadycznie przepuszczane antygeny.

    Testy w kierunku nietolerancji pokarmowej  powinny być wykonane w przypadku następujących objawów:

    •     Bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, problemy z jelitami
    •     Bóle głowy, problemy z zatokami, migreny
    •     Bóle stawów
    •     Wysypka, trądzik,
    •     Bezsenność, ciągłe zmęczenie, depresja
    •     Zatrzymywanie wody w organizmie.
  • Charakterystyka badania

    Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na niektóre pokarmy. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą mieć zarówno jeden, jak i kilka jego objawów.

    Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.  Objawy występują zazwyczaj w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka czy wymioty.

    W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach. Objawy nietolerancji nie są zazwyczaj łączone z pokarmami – diagnozuje się je jako oddzielne dolegliwości.

    Nietolerancja pokarmowa to jedna z częstszych przyczyn, z powodu których pacjenci zgłaszają się do gabinetów alergologicznych. W badaniu ECAP wykazano, że uczulenie na pokarmy występuje w Polsce u ok. 4–9% populacji

         

    W skład panelu wchodzą następujące pokarmy - w klasie IgG:

    • Kazeina, Mleko krowie, Mleko/ser kozi, Mleko/ser owczy
    • Laktoglobulina, Jogurt, Ser Chedar, Ser szwajcarski
    • Białko kurze, Żółtko kurze
    • Gluten , Pszenica zwyczajna, Jęczmień
    • Kukurydza, Ryż, Gryka, Soja
    • Marchew, Cebula, Pomidor, Grzyb
    • Jabłko, Truskawka, Pomarańcza, Banan
    • Kiwi, Ananas, Awokado
    • Dorsz, Łosoś, Krewetka, Kurczak, Wołowina
    • Orzech ziemny, Orzech laskowy, Orzech włoski
    • Migdał, Sezam
    • Gorczyca, Czosnek zwyczajny
    • Wanilia, Kakao, Drożdże piekarskie
    • Herbata czarna

     

    Każdy kto zakupi to badanie może BEZPŁATNIE pobrać poradnik FoodProfil, zawierający wskazówki dietetyczne pozwalające na łatwiejsze ułożenie diety. Co zrobić, aby pobrać poradnik?
    W Laboratoriach BRUSS odbiór wyników oraz poradnika jest jeszcze niedostępny. Za utrudnienia PRZEPRASZAMY!

    Przy odbiorze wyniku przez internet klikamy ➡️ Wyniki online
    ☑️ Zakładamy KONTO PACJENTA, a jeśli już je mamy, logujemy się
    ☑️ Klikamy w belkę ROZSZERZONE KOMENTARZE, dzięki temu pokaże się informacja➡️ poradnik FOODPROFIL – do pobrania.
    ☑️ Klikamy w tę belkę i pobieramy poradnik.

     


  • sprawdź
    cenę badania
    to badanie możesz kupić w naszym
    sklepie internetowym
    pobierz
    kartę badania*
    X
    * Karty badań nie dotyczą pakietów, wyłącznie pojedynczych badań (składowych pakietów). W przypadku braku karty do pobrania, prosimy o kontakt z lokalnym działem obsługi klienta : https://www.alablaboratoria.pl/form/pok