KARIERA
KONTAKT
x
logo Grupy ALAB
Ogólnopolska sieć laboratoriów analiz medycznych

FoodProfil 44 IgG

  • Kiedy i w jakim celu

     

    Testy mierzące swoiste IgG mają zastosowanie w pierwszych etapach rozwoju nietolerancji, którym towarzyszy  stan zapalny jelit, powiązany z łatwymi do identyfikacji objawami w przewodzie pokarmowym. Testy takie dają bardzo często wyniki nisko dodatnie, powodowane sporadycznymi „wpadkami” prawidłowo działającej bariery jelitowej przepuszczającej nietypowe produkty trawienia. Do rozpoznawania trudnych przypadków nietolerancji pokarmowej, o objawach nie mających pozornie nic wspólnego z przewodem pokarmowym, manifestujących się w czasie odległym od momentu uszkodzenia jelit, optymalne wydaje się oznaczanie specyficznych IgG4. One bowiem są składnikami kompleksów immunologicznych stymulujących stany zapalne w odległych od jelita miejsca organizmu, a ich poziom nie wzrasta w trakcie słabej reakcji systemu odpornościowego na sporadycznie przepuszczane antygeny.

    Testy w kierunku nietolerancji pokarmowej  powinny być wykonane w przypadku następujących objawów:

    •     Bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, problemy z jelitami
    •     Bóle głowy, problemy z zatokami, migreny
    •     Bóle stawów
    •     Wysypka, trądzik,
    •     Bezsenność, ciągłe zmęczenie, depresja
    •     Zatrzymywanie wody w organizmie.
  • Charakterystyka badania

    Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na niektóre pokarmy. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą mieć zarówno jeden, jak i kilka jego objawów.

    Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.  Objawy występują zazwyczaj w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka czy wymioty.

    W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach. Objawy nietolerancji nie są zazwyczaj łączone z pokarmami – diagnozuje się je jako oddzielne dolegliwości.

    Nietolerancja pokarmowa to jedna z częstszych przyczyn, z powodu których pacjenci zgłaszają się do gabinetów alergologicznych. W badaniu ECAP wykazano, że uczulenie na pokarmy występuje w Polsce u ok. 4–9% populacji

         

    W skład panelu wchodzą następujące pokarmy - w klasie IgG:

    • Kazeina, Mleko krowie, Mleko/ser kozi, Mleko/ser owczy
    • Laktoglobulina, Jogurt, Ser Chedar, Ser szwajcarski
    • Białko kurze, Żółtko kurze
    • Gluten , Pszenica zwyczajna, Jęczmień
    • Kukurydza, Ryż, Gryka, Soja
    • Marchew, Cebula, Pomidor, Grzyb
    • Jabłko, Truskawka, Pomarańcza, Banan
    • Kiwi, Ananas, Awokado
    • Dorsz, Łosoś, Krewetka, Kurczak, Wołowina
    • Orzech ziemny, Orzech laskowy, Orzech włoski
    • Migdał, Sezam
    • Gorczyca, Czosnek zwyczajny
    • Wanilia, Kakao, Drożdże piekarskie
    • Herbata czarna

     

    Każdy kto zakupi to badanie może BEZPŁATNIE pobrać poradnik FoodProfil, zawierający wskazówki dietetyczne pozwalające na łatwiejsze ułożenie diety. Co zrobić, aby pobrać poradnik?

    Przy odbiorze wyniku przez internet klikamy ➡️ Wyniki online
    ☑️ Zakładamy KONTO PACJENTA, a jeśli już je mamy, logujemy się
    ☑️ Klikamy w belkę ROZSZERZONE KOMENTARZE, dzięki temu pokaże się informacja➡️ poradnik FOODPROFIL – do pobrania.
    ☑️ Klikamy w tę belkę i pobieramy poradnik.

     


  • znajdź najbliższy
    punkt pobrań
    to badanie możesz kupić w naszym
    sklepie internetowym
    pobierz
    kartę badania*
    X
    * Karty badań nie dotyczą pakietów, wyłącznie pojedynczych badań (składowych pakietów). W przypadku braku karty do pobrania, prosimy o kontakt z lokalnym działem obsługi klienta : https://www.alablaboratoria.pl/form/pok