NGly m 6 Soja , glicynina (F-432) IgE swoiste (L91)

  • Kiedy i w jakim celu

    Soja to roślina strączkowa, często jest alternatywą dla produktów mięsnych. Śladowe ilości soi możemy znaleźć nawet w sokach warzywnych, batonach, pieczywie, płatkach śniadaniowych, grysiku, ale też w produktach przeznaczonych dla dzieci – na przykład mlekach i kaszkach. Uczulenie na soję może być pierwotne lub w wyniku reakcji krzyżowej. Badanie polega na oznaczeniu w surowicy krwi przeciwciał alergenowo-swoistych IgE przeciwko Gly m 6 soi - białka zapasowego soi, wskazujacego na bardzo silne uczulenie, zagrażające życiu.

     

     

     

    Dla kogo:

    • osoby, u których wywiad wskazuje na alergię na białko soi
    • osoby z dodatnimi wynikami testów skórnych czy asIgE dla soi
    •  celem wydania odpowiednich zaleceń dietetycznych
    • pozwala przewidzieć ryzyko anafilaksji
    • jak również przy wątpliwym wyniku testu skórnego
    • lub gdy w trakcie takiego testu może nastąpić reakcja anafilaktyczna

     

    Markerami pierwotnego uczulenia na soję są białka zapasowe Gly m5, Gly m6 i Gly m8.  Natomiast uczulenie na Gly m4 jest odpowiedzialne za objawy zespołu pyłkowo-pokarmowego po spożyciu białka sojowego.

     

    Objawy:

    Przede wszystkim brak apetytu lub jego wyraźne zmniejszenie, nudności, wymioty, a także biegunki, uczucie pieczenia w ustach po spożyciu niektórych pokarmów, zaczerwienienie okolicy ust, obrzęk warg i języka, aż do reakcji zagrażających życiu.

  • Przygotowanie do badań

    • Materiałem do badania jest krew.
    • Pacjent nie musi być na czczo, należy jedynie unikać posiłków wysokotłuszczowych.
    • Nie wymaga odstawienia leków sterydowych i przeciwhistaminowych podanych doustnie i miejscowo
  • Charakterystyka badania

    Test wykorzystuje alergeny rekombinowane - struktury białkowe syntetyzowane przez obcy organizm, np. komórki bakterii wprowadzając do nich określoną informację genetyczną. Charakteryzuje się większą czystością powstałego alergenu, w porównaniu do alergenów pochodzenia naturalnego. Wysoki odsetek uczulonych na soję  w naszej szerokości geograficznej wynika głównie z dużej reaktywności krzyżowej głównego alergenu brzozy Bet v1 oraz homologicznego alergenu soi Gly m4. Ok. 70 % uczulonych na soję, posiada przeciwciała dla Gly m4, 19% dla Gly m5, 46% dla Gly m6. Gly m6 należy do rodziny białek 11S globulin, jest białkiem termostabilnym, odpornym na trawienie i mogą być przyczyną reakcji anafilaktycznej.

     

    Test wykonywany jest metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w alergologii. Prawdziwie ilościowy zakres pomiarowy od 0,1-100 kUA / L.

  • Pobierz
    kartę badania*
    X
    To badanie możesz kupić w naszym
    sklepie internetowym
    Sprawdź
    cenę badania
    * Karty badań nie dotyczą pakietów, wyłącznie pojedynczych badań (składowych pakietów). W przypadku braku karty do pobrania, prosimy o kontakt z lokalnym działem obsługi klienta : https://www.alablaboratoria.pl/form/pok