KARIERA
KONTAKT
x
logo Grupy ALAB
Ogólnopolska sieć laboratoriów analiz medycznych

FoodProfil 22 IgG

  • Kiedy i w jakim celu

    Testy IgG wykonuje się w celu pomiaru poziomu swoistego IgG - mają one zastosowanie zwłaszcza w pierwszych etapach nietolerancji, którym towarzyszy  stan zapalny jelit, powiązany z łatwymi do identyfikacji objawami w przewodzie pokarmowym. Testy takie dają bardzo często wyniki nisko dodatnie, powodowane sporadycznymi „wpadkami” prawidłowo działającej bariery jelitowej przepuszczającej nietypowe produkty trawienia.

     

    Testy w kierunku nietolerancji pokarmowej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów - zwłaszcza jeśli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny: 

    • Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki
    • Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami
    • Bóle stawów
    • Problemy skórne - wysypka,trądzik
    • Bezsenność, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresja
    • Inne objawy - trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca, itp)

     

    • Test umożliwia również ustalenie czy dieta będzie poomocym sposobem terapii oraz ocenę skuteczności diety przy już wdrożonym postępowaniu. 
  • Charakterystyka badania

    Nietolerancja pokarmowa (nadwrażliwość pokarmowa) jest niewłaściwą reakcją organizmu na niektóre pokarmy. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą mieć zarówno jeden, jak i kilka jego objawów.
    Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.  Objawy występują zazwyczaj w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka czy wymioty.
    W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach. Objawy nietolerancji nie są zazwyczaj łączone z pokarmami – diagnozuje się je jako oddzielne dolegliwości.

     

    • Badanie NIE WYMAGA SPECJALNEGO  PRZYGOTOWANIA.
    • Nie trzeba być na czczo
    • Przed badaniem nie stosujemy żadnej diety.

    Materiałem do badania jest krew żylna. 

     

    W skład panelu wchodzą następujące pokarmy - w klasie IgG

    • Kazeina, Mleko krowie, Mleko/ser kozi
    • Jajko kurze (całe)
    • Gluten, Ryż, Soja
    • Marchew, Czosnek, Papryka Pomidor, Fasola
    • Jabłko, Pomarańcza, Banan
    • Łosoś, Kurczak, Wieprzowina,Wołowina
    • Orzech włoski
    • Drożdże piekarskie
       

    PRZYKŁADOWY WYNIK:
    FoodProfil 22 IgG (Pobierz)

     

    Każdy kto zakupi to badanie może BEZPŁATNIE pobrać poradnik FoodProfil, zawierający wskazówki dietetyczne pozwalające na łatwiejsze ułożenie diety. Co zrobić, aby pobrać poradnik?
    W Laboratoriach BRUSS odbiór wyników oraz poradnika jest jeszcze niedostępny. Za utrudnienia PRZEPRASZAMY!

    Przy odbiorze wyniku przez internet klikamy ➡️ Wyniki online
    ☑️ Zakładamy KONTO PACJENTA, a jeśli już je mamy, logujemy się
    ☑️ Klikamy w belkę ROZSZERZONE KOMENTARZE, dzięki temu pokaże się informacja➡️ poradnik FOODPROFIL – do pobrania.
    ☑️ Klikamy w tę belkę i pobieramy poradnik.

     


  • sprawdź
    cenę badania
    to badanie możesz kupić w naszym
    sklepie internetowym
    pobierz
    kartę badania*
    X
    * Karty badań nie dotyczą pakietów, wyłącznie pojedynczych badań (składowych pakietów). W przypadku braku karty do pobrania, prosimy o kontakt z lokalnym działem obsługi klienta : https://www.alablaboratoria.pl/form/pok