KARIERA
KONTAKT
x
logo Grupy ALAB
Ogólnopolska sieć laboratoriów analiz medycznych

FoodProfil 268 IgG

  • Kiedy i w jakim celu

    Testy mierzące swoiste IgG mają zastosowanie w pierwszych etapach rozwoju nietolerancji, którym towarzyszy  stan zapalny jelit, powiązany z łatwymi do identyfikacji objawami w przewodzie pokarmowym. Testy takie dają bardzo często wyniki nisko dodatnie, powodowane sporadycznymi „wpadkami” prawidłowo działającej bariery jelitowej przepuszczającej nietypowe produkty trawienia.
     

  • Charakterystyka badania

    Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na niektóre pokarmy. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą mieć zarówno jeden, jak i kilka jego objawów.
    Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.  Objawy występują zazwyczaj w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka czy wymioty.
    W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach. Objawy nietolerancji nie są zazwyczaj łączone z pokarmami – diagnozuje się je jako oddzielne dolegliwości.

     

    Wykonanie testu FOOD PROFIL 268 upoważnia do BEZPŁATNEJ konsultacji dietetycznej. W przypadku gdy konsultacja dietetyczna nie jest możliwa do przeprowadzenia w miejscu wykonania badania, przysługuje Państwu konsultacja on-line lub telefoniczna. W celu uzyskania bliższych informacji prosimy o wiadomość foodprofil@alab.com.pl.

     

    Każdy kto zakupi to badanie może BEZPŁATNIE pobrać poradnik FoodProfil, zawierający wskazówki dietetyczne pozwalające na łatwiejsze ułożenie diety. Co zrobić, aby pobrać poradnik?

    Przy odbiorze wyniku przez internet klikamy ➡️ Wyniki online
    ☑️ Zakładamy KONTO PACJENTA, a jeśli już je mamy, logujemy się
    ☑️ Klikamy w belkę ROZSZERZONE KOMENTARZE, dzięki temu pokaże się informacja➡️ poradnik FOODPROFIL – do pobrania.
    ☑️ Klikamy w tę belkę i pobieramy poradnik.

     

    W skład pakietu wchodzą następujące pokarmy - w klasie IgG:

    Symbol Nazwa
    PR-MLEC Produkty mleczne:
    1 Kazeina
    2 Mleko krowie
    3 Mleko/ser kozi
    4 Mleko/ser owczy
    5 Mleko kobyle
    6 Serwatka
    7 Ser podpuszczkowy
    8 Białka mleka
    9 Ser camembert
    JAJA Jaja:
    10 Całe jajo kurze
    11 Białko kurze
    12 Żółtko kurze
    ZBOZA Zboża glutenowe:
    13 Gluten
    14 Pszenica zwyczajna
    15 Pszenica orkisz/orkisz zielony
    16 Pszenica kamut
    17 Pszenica płaskurka
    18 Pszenica samopsza
    19 Żyto
    20 Jęczmień
    21 Owies
    ZBOZABG Zboża bezglutenowe:
    22 Kukurydza
    23 Ryż
    24 Gryka
    25 Amarantus
    26 Quinoa
    27 Łubin
    28 Miłka abisyńska
    29 Kasza jaglana
    WARZYWA Warzywa:
    30 Kalafior
    31 Brokuły
    32 Brukselka
    33 Kapusta biała
    34 Kapusta jarmuż
    35 Kapusta czerwona
    36 Kapusta włoska
    37 Kapusta pekińska
    38 Marchew
    39 Seler
    40 Pasternak
    41 Ziemniak
    42 Batat
    43 Papryka
    44 Karczoch
    45 Pędy bambusa
    46 Koper włoski
    47 Fasolka szparagowa
    48 Ogórek
    49 Kapary
    50 Rabarbar
    51 Cukinia
    52 Kalarepa
    53 Dynia
    54 Rzodkiewka
    55 Rzodkiew
    56 Brukiew
    57 Burak czerwony
    58 Botwina
    59 Szparagi
    60 Cebula
    61 Por
    62 Chrzan
    63 Oliwki
    64 Papryczka chili
    65 Pomidor
    66 Bakłażan
    67 Okra
    68 Wężymord /skorzonera
    69 Rzepa
    GRZYBY Grzyby:
    70 Pieczarka
    71 Boczniak
    72 Prawdziwek
    73 Kurka
    74 Shitake
    SALATY Sałaty:
    75 Sałata głowiasta
    76 Szpinak
    77 Cykoria sałatkowa
    78 Endywia
    79 Roszponka
    80 Sałata rzymska
    81 Rukola
    82 Sałata lodowa
    STRACZK Strączkowe:
    83 Groch
    84 Ciecierzyca
    85 Soczewica
    86 Soja
    87 Fasola mung
    88 Fasola biała
    OWOCE Owoce:
    89 Jabłko
    90 Gruszka
    91 Truskawka
    92 Malina
    93 Porzeczka
    94 Jagoda
    95 Jeżyna
    96 Borówka
    97 Cytryna
    98 Pomarańcza
    99 Mandarynka
    100 Grejpfruit
    101 Limonka
    102 Winogrono
    103 Agrest
    104 Śliwka
    105 Mirabelka
    106 Wiśnia
    107 Brzoskwinia
    108 Morela
    109 Nektarynka
    110 Mango
    111 Kwita (pigwa)
    112 Banan
    113 Kiwi
    114 Ananas
    115 Daktyl
    116 Figa
    117 Granat
    118 Melon miodowy
    119 Arbuz
    120 Rokitnik
    121 Kaki
    122 Gujawa
    123 Liczi
    124 Marakuja
    125 Papaja
    126 Awokado
    127 Żurawina
    128 Jagody goji
    129 Owoc róży
    130 Czarny bez
    131 Opuncja
    132 Miechunka
    133 Pomelo
    134 Winorośl winna
    RYBY Ryby:
    135 Pstrąg
    136 Dorsz
    137 Łosoś
    138 Śledź
    139 Sardynka
    140 Sardela
    141 Makrela
    142 Tuńczyk
    143 Sandacz
    144 Halibut
    145 Flądra
    146 Sola
    147 Wątłosz srebrzysty
    148 Karp
    149 Okoń
    150 Szczupak
    151 Kałamarnica
    152 Panga
    153 Dorada
    154 Miecznik
    155 Mintaj
    156 Żabnica
    157 Tilapia
    158 Strzępiel
    SKORUPI Skorupiaki i mięczaki:
    159 Ostryga
    160 Krewetka
    161 Homar
    162 Małże
    163 Muszle św. Jakuba
    164 Rak
    165 Mątwa
    166 Langusta
    MIESO Mięsa:
    167 Kurczak
    168 Kaczka
    169 Gęś
    170 Indyk
    171 Wieprzowina
    172 Dzik
    173 Sarnina
    174 Królik
    175 Jeleń
    176 Cielęcina
    177 Jagnięcina
    178 Wołowina
    ORZECHY Orzechy i nasiona:
    179 Orzech laskowy
    180 Orzech włoski
    181 Orzech makadamia
    182 Orzech brazylijski
    183 Orzeszki piniowe
    184 Kokos
    185 Migdał
    186 Nerkowiec
    187 Pistacja
    188 Pekan
    189 Kasztan
    190 Mak
    191 Siemię lniane
    192 Sezam
    193 Słonecznik
    194 Konopie
    195 Lucerna
    196 Nasiona chia
    197 Orzech ziemny
    198 Nasiona dyni
    ZIOLA Zioła i przyprawy:
    199 Anyż
    200 Bazylia
    201 Pieprz
    202 Lubczyk
    203 Koperek
    204 Kminek
    205 Kmin rzymski
    206 Liść laurowy
    207 Natka pietruszki
    208 Tymianek
    209 Ziele angielskie
    210 Cząber
    211 Kurkuma
    212 Imbir
    213 Gorczyca
    214 Trybula
    215 Papryka
    216 Kolendra
    217 Rzeżucha
    218 Majeranek
    219 Oregano
    220 Rozmaryn
    221 Szafran
    222 Szałwia
    223 Szczypior
    224 Czosnek zwyczajny
    225 Czosnek niedźwiedzi
    226 Gałka muszkatołowa
    227 Wanilia
    228 Cynamon
    229 Kardamon
    230 Goździk
    231 Owoce jałowca
    232 Lawenda
    233 Pieprz kajeński
    234 Babka płesznik
    235 Estragon
    KHIN Kawa, herbaty i napary:
    236 Kawa
    237 Herbata czarna
    238 Herbata zielona
    239 Yerba mate
    240 Pokrzywa
    241 Rooibos
    242 Mięta
    243 Rumianek
    244 Herbata rumiankowa
    245 Melisa
    246 Cykoria
    MIOD Miody i słodycze:
    247 Miód
    248 Syrop klonowy
    249 Syrop z agawy
    ZAGES Zagęstniki:
    250 Agar-agar
    251 Karagen
    252 Guma guar
    253 Pektyna
    254 Karob
    255 Tragant
    256 Guma ksantanowa
    257 Żelatyna
    POZOSTA Pozostałe:
    258 Drożdże
    259 Juka
    260 Aloes
    261 Chmiel
    262 Słód
    263 Kakao
    264 Kwas sorbinowy (E200)
    265 Garbniki
    266 Nori algi
    267 Rodzynki
    268 Spirulina

  • znajdź najbliższy
    punkt pobrań
    to badanie możesz kupić w naszym
    sklepie internetowym
    pobierz
    kartę badania*
    X
    * Karty badań nie dotyczą pakietów, wyłącznie pojedynczych badań (składowych pakietów). W przypadku braku karty do pobrania, prosimy o kontakt z lokalnym działem obsługi klienta : https://www.alablaboratoria.pl/form/pok