Kwas masłowy w kale

    Kiedy i w jakim celu

    Badanie wykonywane jest w celu określenia poziomu kwasu masłowego w kale, w przypadku:

    • podejrzenia dysbiozy, np. w  zespole jelita drażliwego, chorobach zapalnych jelit
    • objawów ze strony przewodu pokarmowego – bóle brzucha, zaparcia lub biegunki, wzdęcia, przelewania w brzuchu.

    Przygotowanie do badań

    • Materiałem do badania jest kał.
    • Pacjent nie wymaga specjalnego przygotowania.

    Materiał do badania pobieramy do specjalnego pojemnika. W celu jego otrzymania należy skontaktować się z odpowiednim punktem pobrań.

    Charakterystyka badania

    Kwas masłowy należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), o korzystnym działaniu na przewód pokarmowy. Bierze udział w procesie regeneracji i odnowy błony śluzowej jelita. Jest najważniejszym źródłem energii dla komórek śluzówki jelit. SCFA mają działanie przeciwzapalne oraz normalizujące w zaburzeniach czynnościowych. Kwas masłowy wpływa również na stymulację limfocytów odpowiadających na tolerancję immunologiczną. Chroni przed przedostawaniem się drobnoustrojów z jelita do krwiobiegu.Producentem kwasu masłowego w jelitach jest głownie bakteria Feacalibacterium prausnitzii. W warunkach fizjologicznych stanowi  ponad 5 % bakterii mikrobioty jelitowej. Niedobór kwasu masłowego w kale powiązany jest ze zmniejszoną liczbą F. prausnitzii – bakterii odgrywającej bardzo ważną rolę w homeostazie mikrobioty jelitowej.

    Kup badanie w
    sklepie internetowym
    Sprawdź
    cenę badania
    Pobierz
    kartę badania*
    X
    *Karty badań nie dotyczą pakietów, wyłącznie pojedynczych badań (składowych pakietów). W przypadku braku karty do pobrania, prosimy o kontakt z lokalnym działem obsługi klienta : https://www.alablaboratoria.pl/form/pok