Nietolerancja mleka

-20% z kodem: KWIE20
NIE TOLERUJĘ MLEKA PODSTAWOWY (zawiera 2 badania)
Nie toleruję mleka podstawowy to pakiet przeznaczony dla osób, które odczuwają dolegliwości po spożyciu mleka i chciałyby sprawdzić, czy ich przyczyną jest alergia czy nietolerancja laktozy. Problemy z trawieniem mleka występują w Polsce u ok. 30% populacji osób dorosłych. Ponad 25% z nich spowodowana jest nietolerancją laktozy, a 2-3% alergią na mleko. Objawy nietolerancji mleka spowodowane każdym z tych mechanizmów różnią się od siebie (alergia na mleko często powoduje objawy skórne, a nietolerancja laktozy dolegliwości brzuszne). Zdarza się jednak, że są one podobne i wówczas trudno je zróżnicować, a tymczasem ustalenie przyczyn choroby ma znaczenie dla postępowania terapeutycznego. Stworzyliśmy pakiet badań odpowiadający na pytanie, czy przyczyną występujących po spożyciu mleka objawów jest niedobór enzymu laktazy (niezbędnego do strawienia cukru zawartego w mleku - laktozy), czy alergia IgE zależna. W Pakiecie nie toleruję mleka plus można dokładniej sprawdzić, alergią na które białka mleka spowodowane są objawy choroby, a w Pakiecie nie toleruję mleka rozszerzonym można zbadać predyspozycję genetyczną do nietolerancji laktozy. W skład pakietu wchodzą następujące badania: Mleko krowie (F2) - IgE swoiste Test nietolerancji laktozy (materiał pobierany w domu przez pacjenta po odebraniu z punktu pobrań specjalnego zestawu - w tym celu prosze wcześniej skontaktować się z wybranym punktem pobrań) Jeśli potrzebujesz pogłębionej analizy diagnostycznej Twojego stanu zdrowia oferujemy również PAKIET NIE TOLERUJĘ MLEKA PLUS oraz PAKIET NIE TOLERUJĘ MLEKA ROZSZERZONY.
-20% z kodem: KWIE20
NIE TOLERUJĘ MLEKA ROZSZERZONY (zawiera 5 badań)
Pakiet nie toleruję mleka rozszerzony jest najszerszym z rodziny pakietów występujących w ALAB laboratoria, pozwalających na różnicowanie przyczyn nietolerancji mleka u pacjentów. Od pozostałych pakietów różni się obecnością badania pozwalającego na wykrycie genetycznej predyspozycji do nietolerancji laktozy. Nietolerancja mleka krowiego to dolegliwość występująca u ok. 30% dorosłych Polaków. Zdecydowanie najczęstszą przyczyną tego problemu jest nietolerancja laktozy - cukru występującego w mleku - uniemożliwiająca prawidłowe jego trawienie i powodująca szereg dolegliwości brzusznych. Nietolerancja laktozy może być nabyta lub wrodzona - uwarunkowana genetycznie. Dlatego w Pakiecie nie toleruję mleka rozszerzonym znajduje się badanie pozwalające zdiagnozować obecność polimorfizmu 13910C>T w rejonie promotorowym genu LCT, warunkującego tę dolegliwość. Oprócz badań w kierunku nietolerancji laktozy pakiet zawiera badania pozwalające wykryć alergię na składniki (komponenty) białek mleka krowiego - alfa-laktoalbuminę, beta-laktoglobulinę lub kazeinę. W skład pakietu wchodzą następujące badania: Alfa laktoalbumina (F76) - IgE swoiste Beta laktoglobulina (F77) - IgE swoiste Kazeina (F78) - IgE swoiste Test nietolerancji laktozy (materiał pobierany w domu przez pacjenta po odebraniu z punktu pobrań specjalnego zestawu - w tym celu prosze wcześniej skontaktować się z wybranym punktem pobrań) Dodatkowo w pakiecie rozszerzonym: Nietolerancja laktozy - wykrywanie obecności polimorfizmu 13910C>T w rejonie promotorowym genu LCT metodą Real Time PCR Niniejszy pakiet zawiera w swoim składzie badanie z zakresu genetyki człowieka. Na każde badanie z zakresu genetyki człowieka wymagana jest podpisana przez pacjenta deklaracja świadomej zgody na wykonanie takiego badania. Wszystkie niezbędne dokumenty są dostępne do pobrania w miejscu: Formularze dla pacjenta. Akceptujemy również skierowanie od lekarza wystawione na innych drukach i dołączone do skierowania ALAB.
-20% z kodem: KWIE20
NIE TOLERUJĘ MLEKA PLUS (zawiera 4 badania)
Nie toleruję mleka plus to pakiet przeznaczony dla pacjentów, którzy mają dolegliwości po spożyciu mleka i chcieliby sprawdzić, czy są spowodowane alergią pokarmową na jeden ze składników mleka, czy nietolerancją laktozy. Nietolerancja mleka jest w Polsce powszechną dolegliwością, dotyka ok. 30% osób dorosłych. Zdecydowana większość (ponad 25%) spowodowana jest nietolerancją cukru mlecznego (laktozy), wywołanej niedoborem enzymu laktazy. Kilka procent to alergia pokarmowa na któryś ze składników białek mleka - alfa-laktoalbuminę, beta-laktoglobulinę lub kazeinę. Różnicowanie alergii pokarmowej na komponenty mleka krowiego ma znaczenie dla postępowania terapeutycznego, ponieważ uczulenie na kazeinę stwarza ryzyko alergii na mleko zarówno świeże, jak i gotowane - w takim wypadku musi być wykluczone z diety w każdej postaci. Pozostałe białka (alfa-laktoalbumina lub beta-laktoglobulina) są wrażliwe na wysoką temperaturę i mleko zawarte np. w wypiekach będzie dobrze tolerowane. W skład pakietu wchodzą następujące badania: Alfa laktoalbumina (F76) - IgE swoiste Beta laktoglobulina (F77) - IgE swoiste Kazeina (F78) - IgE swoiste Test nietolerancji laktozy (materiał pobierany w domu przez pacjenta po odebraniu z punktu pobrań specjalnego zestawu - w tym celu prosze wcześniej skontaktować się z wybranym Punktem Pobrań) Jeśli potrzebujesz pogłębionej analizy diagnostycznej Twojego stanu zdrowia, oferujemy również  PAKIET NIE TOLERUJĘ MLEKA ROZSZERZONY.