do -30% na WSZYSTKIE PAKIETY BADAŃ z kodem: MARPAK Sprawdź
Strona główna > Zakażenia pokarmowe

Zakażenia pokarmowe


Zakażenia pokarmowe występują na całym świecie i nie dotyczą wyłącznie krajów rozwijających się. Związane są ze spożyciem pokarmów zawierających patogenne drobnoustroje lub wytwarzane przez nie toksyny. Dochodzi do nich w ciągu całego roku, chociaż w przypadku niektórych drobnoustrojów obserwuje się sezonowość. 

Jednym z objawów zaburzenia funkcji przewodu pokarmowego spowodowanego zakażeniem jest biegunka. Objawia się ona oddawaniem półpłynnego, płynnego lub wodnistego stolca częściej niż trzy razy dziennie. W stolcu mogą pojawiać się patologiczne składniki takie jak śluz, ropa, krew.

Etiologia biegunki jest trudna do ustalenia wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Identyfikację czynnika zakaźnego umożliwiają badania mikrobiologiczne.  Wskazaniem do wykonania takiego badania są: objawy utrzymujące się ponad 2 tygodnie, przypadki o ciężkim przebiegu, obecność krwi w kale, gorączka, objawy po powrocie z krajów o zwiększonym ryzyku zachorowania, wystąpienie ogniska epidemicznego.

Szybkość i prawidłowa identyfikacja czynnika zakaźnego ma zasadnicze znaczenie dla zapewnienia odpowiedniej terapii pacjenta z biegunką. Niewłaściwe postępowanie z takim pacjentem może być przyczyną nie tylko przewlekłych objawów ze strony układu pokarmowego, ale może również prowadzić  do rozwoju procesu chorobowego w innych narządach. Podawanie antybiotyków przy wystąpieniu biegunki jest zasadne tylko w niewielu sytuacjach. Antybiotyki nie działają na wirusy, prowadzą do selekcji wieloopornych drobnoustrojów, a zastosowanie antybiotyku przy infekcji enterokrwotocznymi szczepami Escherichia coli produkującymi toksynę Shiga może spowodować wystąpienie zespołu hemolityczno-mocznicowego.