
TRADYCYJNE BIOMARKERY SPOŻYCIA ALKOHOLU
Tradycyjne biomarkery spożycia alkoholu obecne są u każdego człowieka, ich poziom podlega zmianom w obecności alkoholu. Należą do nich Gamma-glutamylotransferaza GGTP, Aminotransferaza alaninowa ALT i asparaginowa AST, średnia objętość erytrocytu MCV - parametr morfologii krwi.
Biomarkery te były dotychczasowo używane do oceny historii konsumpcji alkoholu, jednak ze względu na małą czułość i swoistość zaleca się wykorzystywanie nowoczesnych biomarkerów konsumpcji alkoholu, substancji które powstają w organizmie na skutek spożycia alkoholu.
# | Nazwa badania | DOSTĘPNOŚĆ W SKLEPIE ONLINE |
---|---|---|
1 | Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) | przejdź do sklepu |
2 | Aminotransferaza asparaginianowa (AST) (I19) | przejdź do sklepu |
3 | Gamma-glutamylotranspeptydaza (GGTP) (L31) | przejdź do sklepu |
4 | Morfologia krwi (C55) | przejdź do sklepu |