
PIERWIASTKI
Według kryteriów ilościowych składniki mineralne dzielimy na: makroelementy i mikroelementy. W tej części skupimy się na mikroelementach.
Mikroelementy – pierwiastki chemiczne występujące w minimalnych śladowych ilościach w organizmie. Są one niezbędne do właściwego rozwoju organizmów żywych. Zalicza się do nich m.in.: żelazo, cynk, miedź, mangan, jod, fluor, selen i chrom, krzem a także pierwiastki ultraśladowe, takie jak: kobalt, brom, nikiel, molibden, czy lit.
Modna w dzisiejszych czasach suplementacja, czy nieprawidłowa dieta mogą doprowadzić do zachwiania równowagi mineralnej w naszym organizmie lub nawet zatrucia organizmu.
Kiedy warto ocenić stężenie mikroelementów za pomocą badań laboratoryjnych:
- u osób w podeszłym wieku, mające kłopoty z przyswajaniem mikroelementów
- u kobiet w ciąży lub karmiących, u których zapotrzebowanie na niektóre mikroelementy jest zwiększone
- wegetarianie oraz weganie, których dieta może w niewystarczający sposób dostarczać określonych mikroelementów
- osoby wyczynowo uprawiające sport, u których występuje zwiększone zużycie energii
- u dzieci w okresie wzrostu, które potrzebują większej ilości substancji odżywczych oraz niektórych mikroelementów
- u osób cierpiące na przewlekłe choroby oraz pacjentów w trakcie rekonwalescencji
- osoby nadużywające napoi alkoholowych
Ponadto należy pamiętać, że stresujący tryb życia może spowodować duże zużycie mikropierwiastków. Nawet niewielki ich niedobór może negatywnie wpływać na pracę naszego organizmu, a z kolei ich niekontrolowany nadmiar może być toksyczny.