KARIERA
KONTAKT
logo Grupy ALAB
PIERWIASTKI

PIERWIASTKI

 

 

Według kryteriów ilościowych składniki mineralne dzielimy na: makroelementy i mikroelementy. W tej części skupimy się na mikroelementach.

Mikroelementy – pierwiastki chemiczne występujące w minimalnych śladowych ilościach w organizmie. Są  one niezbędne  do  właściwego  rozwoju  organizmów żywych. Zalicza się do nich m.in.: żelazo, cynk, miedź, mangan, jod, fluor, selen i chrom, krzem a także pierwiastki ultraśladowe, takie jak: kobalt, brom, nikiel, molibden, czy lit.

 

Modna w dzisiejszych czasach suplementacja, czy  nieprawidłowa dieta mogą doprowadzić do  zachwiania równowagi mineralnej w naszym organizmie lub nawet zatrucia organizmu.

 

Kiedy warto ocenić stężenie mikroelementów za pomocą badań laboratoryjnych:

  • u osób w podeszłym wieku, mające kłopoty z przyswajaniem mikroelementów
  • u kobiet  w  ciąży  lub  karmiących,  u  których  zapotrzebowanie  na  niektóre  mikroelementy  jest zwiększone
  • wegetarianie oraz weganie, których dieta może w niewystarczający sposób dostarczać określonych mikroelementów
  • osoby  wyczynowo  uprawiające  sport,  u  których  występuje  zwiększone  zużycie  energii 
  • u dzieci w okresie wzrostu, które potrzebują większej ilości substancji odżywczych oraz niektórych mikroelementów
  • u osób  cierpiące  na  przewlekłe  choroby  oraz  pacjentów  w  trakcie  rekonwalescencji
  • osoby nadużywające napoi alkoholowych

Ponadto należy pamiętać, że stresujący tryb życia może spowodować duże zużycie mikropierwiastków. Nawet niewielki ich niedobór może negatywnie wpływać na pracę naszego organizmu, a z kolei ich niekontrolowany nadmiar może być toksyczny.