„Kiedy unikać glutenu” - zapraszamy do przeczytania bardzo ciekawego wywiadu z Panią Małgorzatą Desmond, specjalistką medycyny żywienia i dietetykiem
- Pszenica, którą dziś jemy, trochę się różni od tej, którą spożywaliśmy 100 lat temu. Wiadomo, że jest w niej więcej glutenu. Ale nie ma dowodów na to, że właśnie to stanowi przyczynę zwiększenia liczby niekorzystnych reakcji na gluten w populacji
- Istnieniu nie celiakalnej nadwrażliwości na gluten długo zaprzeczali lekarze i żywieniowcy. Jednak od wielu lat obserwowano, że są pacjenci, u których wykluczono celiakię i alergię na pszenicę, a którzy twierdzili, że gluten im szkodzi
- Przed zastosowaniem diety bezglutenowej należy przeprowadzić badania. Bardzo istotne jest zwłaszcza rozróżnienie, czy chorujemy na nie celiakalną nadwrażliwość na gluten, czy na celiakię
Aby dowiedzieć się więcej zapraszamy do lektury wywiadu z Panią Małgorzatą Desmond, specjalistką medycyny żywienia i dietetykiem http://dieta.mp.pl/wywiady/158398,kiedy-unikac-glutenu
Przedruk za zgodą www.mp.pl portal pacjentów