-20% na WSZYSTKIE BADANIA I PAKIETY BADAŃ z kodem: WSZYSTKOMAJ Sprawdź
Strona główna > Kwasy omega 3

KWASY OMEGA 3

 

Kwasy OMEGA 3 należą do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Najważniejsze z nich to kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozopentaenowy (EPA) i kwas dokozoheksaenowy ( DHA). Nasz organizm może przyswoić każdy z tych kwasów, jednak w pełni aktywne są tylko dwa ostatnie. Kwas alfa-linolenowy musi ulec przemianie do EPA i DHA. Niestety efektywność tej przemiany wynosi zaledwie 5 %, dlatego ważne jest dostarczanie organizmowi gotowych do działania EPA i DHA.

W ALAB Laboratoria możecie Państwo zbadać poziom EPA i DHA oraz wskaźnik OMEGA 3 – czyli wzajemny stosunek tych kwasów. Na wynik czekamy do 10 dni roboczych i możemy go odebrać on-line.

Kto zwłaszcza powinien zbadać sobie poziom kwasów OMEGA 3:

  •        osoby z chorobami układu krążenia – chorobą wieńcową, po zawale serca, z wysokim poziomem trójglicerydów we krwi
  •        osoby z upośledzoną tolerancją glukozy oraz chore na cukrzycę lub inne choroby autoimmunologiczne (ch. Hashimoto, RZS, łuszczyca, celiaklia, itp.)
  •        osoby z nadwagą i otyłością
  •        osoby na diecie wegetariańskiej
  •        kobiety w ciąży
  •        osoby których codzienna dieta zawiera mało ryb

Badania naukowe jednoznacznie pokazują, że kwasy OMEGA 3 są niezbędnie dla prawidłowego funkcjonowania zdrowego organizmu.

  • stanowią aż 60 % tłuszczów, które musimy dostarczyć mózgowi, aby pracował prawidłowo
  • kwasy OMEGA 3 są również niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania siatkówki oka i  procesów widzenia.
  • wreszcie badania pokazują, że kwasy OMEGA 3 odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia, chroniąc serce przed zaburzeniami rytmu, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu krzepnięcia, czy obniżając poziom trójglicerydów we krwi. Wpływają także hamująco na rozwój miażdżycy poprzez opóźnianie wzrostu blaszki miażdżycowej i jej stabilizowanie. Poza tym mają łagodnie działanie obniżające ciśnienie krwi oraz zwiększają wrażliwość na insulinę.
  • kwasy OMEGA 3 są bardzo ważne w diecie kobiet ciężarnych i karmiących, ponieważ dzięki nim w sposób prawidłowy może rozwijać się płód, w szczególności jego mózg oraz zmysł wzroku.

Niestety dieta współczesnego człowieka uboga jest w kwasy OMEGA 3, których głównym źródłem są tłuste ryby. Dodatkowo nasze jadłospisy pełne są pokarmów bogatych w kwasy OMEGA 6, nadmiar których wywołuje niekorzystne procesy w organizmie. Prawidłowe menu powinno dostarczać kwasów OMEGA 6 i OMEGA 3 w stosunku 4:1, tymczasem dieta przeciętnego Polaka to aż 15- 20 razy więcej kwasów OMEGA 6 w stosunku do OMEGA 3.

Jednak zanim zaczniemy jakąkolwiek suplementację  warto zbadać poziom tych kwasów w swoim organizmie, aby dobrać odpowiednią dawkę suplementu lub zaplanować odpowiednią dietę.