FoodProfil - Kompleksowe testy oceniające nadwrażliwość pokarmową
Badanie FoodProfil pomaga ustalić nadwrażliwość pokarmową na produkty żywnościowe.
Nadwrażliwość, w odróżnieniu od alergii, jest spowodowana obecnością w surowicy specyficznych przeciwciał klasy IgG (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4). Badanie jest skierowane do osób, które pomimo braku wystąpienia objawów alergii pokarmowej, cierpią na niespecyficzne dolegliwości o nieznanej etiologii.
Test FoodProfil jedyny test w Polsce bada IgG/IgG4, posiada diagnostykę dwuetapową i podaję wynik ilościowy.
Należy pamiętać, że nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnej starości.
Objawy kliniczne są niespecyficzne, często dwu lub wielonarządowe, a spożycie tego samego pokarmu przez różnych chorych może powodować odmienne objawy.
Badania naukowe wykazały związek między podwyższonym stężeniem specyficznych przeciwciał IgG a obecnością różnorodnych zaburzeń, takich jak:
- zaburzenia czynnościowe jelit (np. zespół jelita nadwrażliwego);
- nieswoiste zapalenia jelit (np. choroba Leśniowskiego-Crohna);
- choroby stawów (np. reumatoidalne zapalenie stawów);
- choroby układu oddechowego (np. astma);
- zaburzenia dermatologiczne (np. atopowe zapalenie skóry);
- choroby układu nerwowego (np. depresja);
- inne choroby przewlekłe (np. otyłość, insulinooporność i cukrzyca typu II).
Test FoodProfil pozwala na zbadanie aktywności przeciwciał wszystkich subklas IgG (IgG(1-3) oraz IgG4) podczas kontaktu z danym pokarmem (antygenem).
Przeciwciała IgG są białkami wytwarzanymi przez układ odpornościowy w obecności niepożądanych antygenów przedostających się do naszego organizmu.
Reakcja obronna wyzwalana jest poprzez związanie antygenów z przeciwciałami. Umożliwia to wyeliminowanie substancji egzogennych (antygenów), które wraz z przeciwciałami tworzą kompleksy immunologiczne rozkładane w organizmie.