Wyszukaj placówkę

Dodatkowe opcje wyszukiwania

Wybrane Punkty Pobrań

Duża liczba badań w wybranym Punkcie Pobrań

W wybranej przez Ciebie placówce czas oczekiwania na pobranie krwi może być wydłużony z powodu obsługi również pacjentów szpitalnych. Zalecamy wybranie Punktu Pobrań na . który jest oddalony o ok. od pierwotnie wybranego.

WYBRANY PRZEZ CIEBIE Punkt Pobrań


ZALECANY Punkt Pobrań


do -30% na WSZYSTKIE PAKIETY BADAŃ z kodem: MARPAK Sprawdź

Powielone badanie

Dodajesz do koszyka badanie XXX, które jest już zawarte w pakiecie/pakietach YYY, który jest już dodany do koszyka.

Masz dwie możliwości:

anuluj dodanie badania do koszyka

usuń z koszyka konflikty i dodaj wybrane badanie

Dodajesz do koszyka pakiet XXX, który zawiera w sobie badanie/badania YYY, które jest już dodane do koszyka.

Masz dwie możliwości:

anuluj dodanie pakietu do koszyka

usuń z koszyka konflikty i dodaj wybrany pakiet

Sklep > Choroby przewodu pokarmowego > ORGANIX GASTRO pośredni test dysbiozy

Kliknij tutaj aby wybrać Punkt Pobrań.
Dopiero wtedy będziesz mógć zobaczyć ceny
oraz dodać wybrane pozycję do koszyka.

Wysyłam

Błąd:

ALAB laboratoria Sp. z o.o.

ul. Stępińska 22/30
00-739 Warszawa

E-mail: info@alab.com.pl


Wybierz województwo, aby uzyskać dane kontaktowe do Działów Obsługi Klienta

Przygotowanie do badań

ORGANIX GASTRO pośredni test dysbiozy

Wybierz Punkt Pobrań Sprawdź cenę
  • Kiedy i w jakim celu

    Organix Gastro to pośredni test dysbiozy wykonywany z moczu, w którym oznaczana jest zawartość 12 kwasów organicznych będących metabolitami bakterii zasiedlających przewód pokarmowy. Test pozwala na wczesne wykrycie zaburzeń równowagi mikrobioty jelitowej (dysbiozę).

  • Charakterystyka badania

    Organix Gastro - pośredni test dysbiozy to badanie, które pozwala ocenić skład mikroflory jelitowej na podstawie oznaczenia zawartości 12 kwasów organicznych będących metabolitami bakterii zasiedlających przewód pokarmowy. Ocena ilości tych związków w badanym materiale może być źródłem istotnych informacji na temat nieprawidłowej mikroflory bakteryjnej zasiedlającej jelita, w tym: drożdżaków, bakterii beztlenowych, bakterii zasiedlających jelito cienkie.

    Badanie Organix Gastro wykonuje się bardzo czułą metodą spektrometrii mas, która może wskazać we wczesnym etapie na zwiększoną kolonizację patogennych mikroorganizmów w jelicie.

    Diagnostyka dysbiozy testem Organix Gastro – ważne informacje:

    • Dysbioza to stan, w którym doszło do zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej wynikającej ze zmiany w jej ilości, składzie i funkcjonowaniu. Czynnikami, które mogą wpłynąć na rozwój dysbiozy są m.in. zaburzenia trawienia, nieodpowiednia dieta, zażywanie niektórych leków (np. antybiotyków czy niesteroidowych leków przeciwzapalnych), a także występowanie chorób przewlekłych.
    • Zaburzenia trawienia powstałe w wyniku braku enzymów, koenzymów czy witamin, ale także schorzenia jelit oraz nieodpowiednia dieta prowadzą najczęściej do niecałkowitej degradacji węglowodanów oraz białek (protein) w jelicie. W konsekwencji dochodzi do zmiany wartości pH, które sprzyja przyrostowi i rozprzestrzenianiu się mikroorganizmów patogennych aż do górnych odcinków jelita cienkiego. Mikroorganizmy te przekształcają pojawiające się w nadmiernej ilości metabolity w toksyczne produkty degradacji, czyli w kwasy organiczne, wydalane następnie za pośrednictwem nerek.
    • Badania Organix Gastro wykonywane jest na podstawie próbki moczu. Taki rodzaj badań ma wiele zalet - odznaczają się łatwością pobrania oraz wysoką stabilnością, w odróżnieniu od innych rodzajów próbek. Badania z moczu w kierunku dysbiozy stanowią świetne uzupełnienie klasycznych badań oceniających zaburzenia mikroflory jelitowej z kału.

    Kiedy i u kogo wykonywać test Organix Gastro?

    Badanie dedykowane jest dla osób, u których występuje ryzyko rozwoju dysbiozy oraz dla tych, którzy chcą potwierdzić przyczynę występujących dolegliwości tj. objawów ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha jelit, zaparcia, biegunki), a także zaburzeń psychicznych w rodzaju senności, wahań nastroju, drażliwości. Szczególnie dla pacjentów:

    • po antybiotykoterapii lub przyjmującymi na stałe inne leki (np. sterydy czy niesteroidowe leki przeciwzapalne),
    • z objawami nieswoistych stanów zapalnych jelit,
    • z chorobami nowotworowymi,
    • w podeszłym wieku,
    • ze stanami alergicznymi (przewlekły katar, atopowe zapalenia skóry)
    • żyjącym w stresie
    • stosującym w diecie dużo wysokoprzetworzonych produktów
    • z chorobami autoimmunologicznymi

    Badanie Organix Gastro można również wykonać u dzieci z ryzykiem zaburzeń mikroflory jelitowej (tj. urodzone poprzez cesarskie cięcie, karmione sztucznie, z nieswoistymi objawami z przewodu pokarmowego, zaburzenia psychicznymi, autyzmem).

    Korzyści diagnostyczne w wyniku zastosowania pośredniego testu dysbiozy

    • wczesne wykrycie nierównowagi mikrobiologicznej
    • wskazanie na zaburzenia w zakresie przemiany materii
    • kontrola przebiegu w terapii mikrobiologicznej
    • nieinwazyjne pobieranie próbek do badań (mocz poranny)

     

    Test Organix Gastro wykrywa następujące produkty metabolizmu bakterii:

    • Kwas p-hydroksybenzoesowy jest degradowany z tyrozyny przez bakterie E-coli.
    • Kwas benzoesowy jest wytwarzany przez liczne szczepy bakterii w wyniku dezaminacji z fenyloalaniny. W wątrobie jest on wiązany przez glicynę oraz witaminę B6 i przekształcany w kwas hipurowy. Podwyższone stężenia kwasu benzoesowego w moczu wskazują na brak tych mikroelementów.
    • Kwas hipurowy może pojawić się w większych stężeniach w moczu, jeśli ze spożytych produktów do organizmu dostanie się większa ilość kwasu benzoesowego lub zostanie on utworzony w wyniku wzmożonego gnicia białka w jelicie.
    • Kwas dihydroksyfenylopropionowy jest substancją metabolizowaną przez bakterie z rodzaju Clostridum. Bakterie te produkują toksyczne związki, które powodują ciężkie stany zapalne.
    • Szczepy bakterii tlenowych wytwarzają kwas trikarbalilowy z niecałkowicie zdegradowanych węglowodanów. Kwas trikarbalilowy ma działanie chelatujące i potrafi w ten sposób tworzyć kompleksy z magnezem, wapniem i cynkiem, czego wynikiem są niedobory tych mikroelementów.
    • D-arabinitol jest produktem metabolizmu drożdżaków z rodzaju Candida, jego obecność w moczu świadczy o kolonizacji jelit przez drożdżaki, co jest bardzo niekorzystne i wymaga leczenia.
    • Kwas winny jest kwasem karboksylowym, który jest zawarty w winogronach a poza tym, ze względu na swe właściwości smakowe oraz konserwujące jest używany jako dodatek do produktów spożywczych (E334). Organizm ludzki nie potrafi wytwarzać tego kwasu. Drożdżaki w jelicie są jednak w stanie wytworzyć duże ilości kwasu winnego z cukru. Zwiększone wykrywanie tego metabolitu w moczu może w związku z tym stanowić sygnał wzmożonego przyrostu grzybów w jelicie.
    • Kwas p-hydroksyfenylooctowy stanowi produkt degradacji tyrozyny zaś przyczyn należy szukać w nadmiernym zasiedleniu jelita cienkiego przez Gardia lamblia oraz niektóre bakterie beztlenowe. Te mikroorganizmy pojawiają się w dużej ilości przede wszystkim po resekcji jelita oraz w przypadku częstych terapii z użyciem antybiotyków (np. neomycny).
    • Indykan stanowi produkt degradacji zaburzonego metabolizmu tryptofanu, który powstał w wyniku nadmiernego przyrostu masy bakterii w jelicie cienkim. Zwiększone wydalanie pojawia się przede wszystkim w przypadku schorzeń jelita cienkiego (celiakia), po operacjach chirurgicznych w obrębie jelita cienkiego oraz w przypadku zablokowania przewodów żółciowych w wyniku niewydolności trzustki.
    • Siarczan p-krezolu jest jednym z produktów końcowych metabolizmu polifenoli lub fermentacji reszt białkowych zawierających tyrozynę z diety. Tworzony jest przez bakterie Proteus vulgaris i Clostridium difficile.
    • Kwas 2-hydroksy-2metylobutadionowy
    • Kwas m-hydroksyfenylooctowy

    Przygotowanie do badań:

    Materiałem do badania jest mocz pobrany z próbki porannej, ze środkowego strumienia - pobrany do specjalnego zestawu do pobrań. W celu jego uzyskania skontaktuj się wcześniej z wybranym Punktem Pobrań. W skład zestawu do pobrań wchodzi instrukcja przeprowadzenia pobrania materiału.

    Badanie ORGANIX GASTRO wymaga specjalnego przygotowania.

    • WAŻNA WSKAZÓWKA DLA KOBIET - badania nie przeprowadza się w czasie miesiączki.
    • W dniu poprzedzającym badanie w godzinach wieczornych i nocnych UNIKAJ PRZYJMOWANIA DUŻYCH ILOŚCI PŁYNÓW.
    • Ostatni posiłek należy spożyć co najmniej 8 godzin przed oddaniem próbki moczu. Materiał do badania należy zbierać na czczo.
    • W CIĄGU 48 GODZIN PRZED pobraniem moczu NIE NALEŻY spożywać RYB oraz OWOCÓW MORZA.
    • W CIĄGU 24 GODZIN PRZED pobraniem moczu NIE NALEŻY spożywać następujących produktów:

    - owoców - w szczególnościa jabłek, śliwek, wiśni, borówek, bananów, kiwi, rabarbaru, rodzynek, awokado
    - pomidorów oraz dyni piżmowej
    - orzechów - w szczególności włoskich oraz pekan, pestek dyni
    - napojów, w szczególności lemoniady oraz wina (zawiera dwuwinian potasu)
    - dodatków do żywności: kwasu benzoesowego i aspartamu

    • Po konslutacji z lekarzem - jeśli to możliwe - należy odstawić leki (w szczególności moczopędne).
Wybierz Punkt Pobrań Sprawdź cenę
Wybierz Punkt Pobrań Pobierz kartę badania
Kupując to badanie w pakiecie, oszczędzasz!
-20% z kodem: MARPAK
OCENA MIKROFLORY JELITOWEJ (DYSBIOZA,POZIOM GLIFOSATU)
Pakiet OCENA MIKROFLORY JELITOWEJ dedykowany jest dla osób, u których występuje ryzyko rozwoju dysbiozy jelitowej oraz dla tych, którzy chcą potwierdzić przyczynę występujących dolegliwości tj. objawów ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha jelit, zaparcia, biegunki), a także zaburzeń psychicznych w rodzaju senności, wahań nastroju, drażliwości. Dysbioza to stan, w którym doszło do zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej wynikającej ze zmiany w jej ilości, składzie i funkcjonowaniu. Czynnikami, które mogą wpłynąć na ten rozwój dysbiozy są m.in. nieodpowiednia dieta, zażywanie niektórych leków (np. antybiotyków czy niesteroidowych leków przeciwzapalnych), a także występowanie chorób przewlekłych. Wykonanie pakietu OCENA MIKROFLORY JELITOWEJ zaleca się osobom szczególnie narażonym na zaburzenia mikroflory jelitowej tj.: po antybiotykoterapii lub przyjmujący na stałe inne leki (np. sterydy czy niesteroidowe leki przeciwzapalne), z objawami nieswoistych stanów zapalnych jelit, z nadwagą lub otyłością, w podeszłym wieku, ze stanami alergicznymi (przewlekły katar, atopowe zapalenia skóry), żyjącym w stresie, stosującym w diecie wysokoprzetworzone produkty, na dietach redukcyjnych, sportowcy, z chorobami autoimmunologicznymi. Pakiet można również wykonać u dzieci z ryzykiem zaburzeń mikroflory jelitowej (tj. urodzone poprzez cesarskie cięcie, karmione sztucznie, z nieswoistymi objawami z przewodu pokarmowego). Pakiet OCENA MIKROFLORY JELITOWEJ składa się z badań Organix Gastro (pośredni test dysbiozy oraz glifosat (poziom herbicydów), które wykonywane są z moczu. Wykonanie obydwu badań w pakiecie daje kompleksową odpowiedź na temat stanu mikroflory jelitowej, ewentualnych zaburzeń, pozwala w prosty sposób zdiagnozować chorobę oraz wdrożyć i ukierunkować terapię przy potwierdzonym stanie dysbiozy. Obydwa badania (Organix Gastro i glifosat) wykonywane są na podstawie próbki moczu, co stanowi duże ułatwienie dla wykonującego badanie. Badania wykonywane z moczu mają wiele zalet - odznaczają się łatwością pobrania oraz wysoką stabilnością, w odróżnieniu od innych rodzajów próbek. Badania z moczu w kierunku dysbiozy stanowią świetne uzupełnienie klasycznych badań oceniających zaburzenia mikroflory jelitowej z kału. Szczegółowe informacje na temat składowych pakietu: Organix Gastro – pośredni test dysbiozy: badanie pozwala ocenić skład mikroflory jelitowej na podstawie oznaczenia zawartości 12 kwasów organicznych będących metabolitami bakterii zasiedlających przewód pokarmowy. Ocena ilości tych związków w badanym materiale może być źródłem istotnych informacji na temat nieprawidłowej flory bakteryjnej zasiedlającej jelita, w tym: drożdżaków, bakterii beztlenowych, bakterii zasiedlających jelito cienkie. Badanie Organix Gastro wykonuje się bardzo czułą metodą spektometrii mas, która może wskazać we wczesnym etapie na zwiększoną kolonizację patogennych mikroorganizmów w jelicie. Glifosat: badanie pozwala ocenić poziom herbicydów w moczu. W ostatnim czasie pojawiło się wiele doniesień na temat negatywnego wpływ glifosatu na zdrowie człowieka. Badania wykazały negatywny wpływ glifosatu na mikrobiotę jelitową człowieka, ze względu na jego silnie antybiotyczne działanie, szczególnie przeciwko bakteriom mlekowym, bifidobakteriom i Enterococcus faecalis. Co więcej, przy obserwowanej wrażliwości na glifosat dochodzi do zmniejszenia ilości ochronnych bakterii w jelicie człowieka, a w konsekwencji do pogorszenia odporności na bakterie chorobotwórcze, w szczególności Clostridia i Salmonella. Przygotowanie do badania Badania w pakiecie wykonywane są z moczu. Materiał należy przynieść do punktu pobrań w 2 oddzielnych próbkach – Organix Gastro posiada specjalny zestaw do pobrania próbki, przy badaniu glifosatu wystraczy zwykły pojemnik na mocz. WAŻNE - test ORGANIX GASTRO wymaga specjalnego przygotowania: 1. Badania nie przeprowadza się w czasie miesiączki. 2. W dniu poprzedzającym badanie w godzinach wieczornych i nocnych UNIKAJ PRZYJMOWANIA DUŻYCH ILOŚCI PŁYNÓW. 3. Ostatni posiłek należy spożyć co najmniej 8 godzin przed oddaniem próbki moczu. Materiał do badania należy zbierać na czczo. 4. W CIĄGU 48 GODZIN PRZED pobraniem moczu NIE NALEŻY spożywać RYB oraz OWOCÓW MORZA. 5. W CIĄGU 24 GODZIN PRZED pobraniem moczu NIE NALEŻY spożywać następujących produktów: - owoców - w szczególnościa jabłek, śliwek, wiśni, borówek, bananów, kiwi, rabarbaru, rodzynek, awokado - pomidorów oraz dyni piżmowej - orzechów - w szczególności włoskich oraz pekan, pestek dyni - napojów, w szczególności lemoniady oraz wina (zawiera dwuwinian potasu) - dodatków do żywności: kwasu benzoesowego i aspartamu. 6. Po konsultacji z lekarzem - jeśli to możliwe - należy odstawić leki (w szczególności moczopędne).   Więcej informacji w artykule DIAGNOSTYKA DYSBIOZY JELITOWEJ