Adiponektyna

  • Kiedy i w jakim celu

     

    Adiponektyna jest białkiem produkowanym przez komórki tłuszczowe – głównie obwodowej tkanki tłuszczowej. Bierze udział w metabolizmie glukozy i tłuszczów, wywierając korzystny wpływ na ich regulację. Wpływa na kontrolę apetytu, działa ochronnie na nabłonek naczyń krwionośnych wykazując działania antymiażdżycowe.

     

    Badanie przeprowadza się w celu pomiaru stężenia adiponektyny w surowicy.

     

    Istnieje ujmna korelacja pomiędzy stężeniem adiponektyny a BMI (wskaźnikiem masy ciała) oraz masą tkanki tłuszczowej, stężeniem insuliny, wskaźnikiem insulinooporności (HOMA IR), stężeniem trójglicerydów oraz ciśnieniem tętniczym. Stężenie adiponketyny spada z wiekiem.

     

    Spadek stężenia adiponektyny hipoadiponektynemia, jest czułym wskaźnikiem poprzedzającym rozwój otyłości, nadciśnienia tęt­niczego, zmian naczyniowych, insulinooporno­ści i cukrzycy typu 2 u dorosłych i dzieci.

     

    Spadek stężenia adiponektyny obserwuje się w:

    • otyłości – tzw. paradoks adiponektyny – pomimo faktu, iż adiponektyna jest produkowana przez komórki tłuszczowe, u osób otyłych występuje spadek tego białka w surowicy, natomiast mormalizacja masy ciała powoduje normalizację jego stężenia;
    • insulinooporności;
    • cukrzycy typu 2;
    • zaburzeniach lipidowych;
    • nadciśnieniu tętniczym.
  • Charakterystyka badania

    Materiałem do badania jest krew. Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania i można je wykonać o dowolnej porze dnia – adiponektyna nie podlega wahaniom dobowym w surowicy krwi.

  • Pobierz
    kartę badania*
    X
    To badanie możesz kupić w naszym
    sklepie internetowym
    Sprawdź
    cenę badania
    * Karty badań nie dotyczą pakietów, wyłącznie pojedynczych badań (składowych pakietów). W przypadku braku karty do pobrania, prosimy o kontakt z lokalnym działem obsługi klienta : https://www.alablaboratoria.pl/form/pok

  • Badanie dostępne w następujących pakietach