ALERGIA NA JAJO KURZE (met. ImmunoCAP)

  • Opis pakietu

    Alergia na jajo kurze jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych. Alergia na białko jaja kurzego jest w istocie uczuleniem na jego składniki, np. owomukoid lub owoalbuminę. Uczulenie może dotyczyć jednego białka, ale może również dotyczyć wszystkich. Niestety alergia na białko jaja kurzego oznacza eliminację tego produktu z diety, dlatego istotne jest ustalenie, który ze składników jest przyczyną uczulenia.

    Jeśli u pacjenta występuje alergia na owomukoid, oznacza to całkowite wykluczenie jaj z jadłospisu, pacjent nie może ich spożywać pod żadną postacią. Pozostałe składniki jaja kurzego (owoalbumina, konalbumina, lizozym) są termowrażliwe – tracą właściwości alergizujące pod wpływem temperatury, dlatego ci pacjenci mogą włączyć do swojej diety np. jaja gotowane oraz produkty z jaj przygotowane w wysokich temperaturach.

    Pakiet zalecany w przypadku:

    • wystąpienia objawów typu biegunka, wymioty czy ulewanie po spożyciu jaja
    • pojawienia się pokrzywki, wysypki czy obrzęku po spożyciu pokarmu
    • podejrzenia alergii na jajo kurze.

    W skład pakietu wchodzą następujące alergeny – składniki białka jaj:

    • Owoalbumina – swoiste IgE
    • Owomukoid – swoiste IgE
    • Lizozym – swoiste IgE
    • Konalbumina – swoiste IgE
    • Żółtko jaja – swoiste IgE

    Badania wykonywane metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w diagnostyce alergii. Charakteryzuje się wysoką czułością - 92% oraz specyficznością - 90%.

    Przygotowanie do badania:

    • materiałem do badań jest krew
    • pacjent nie musi być na czczo
    • nie jest wymagane odstawienie leków sterydowych i przeciwhistaminowych

    Zapraszamy do obejrzenia webinarium na temat diagnostyki alergii na mleko oraz jajko:

  • * Karty badań nie dotyczą pakietów, wyłącznie pojedynczych badań (składowych pakietów). W przypadku braku karty do pobrania, prosimy o kontakt z lokalnym działem obsługi klienta : https://www.alablaboratoria.pl/form/pok