ALERGIA NA MLEKO KROWIE (met. ImmunoCAP)

  • Opis pakietu

    Alergia na krowie mleko jest najczęstszą alergią występującą u małych dzieci, ale z jej powodu cierpią również dorośli. Alergia na mleko jest w istocie uczuleniem na jego składniki: kazeinę, laktoalbuminę, laktoglobulinę, może występować uczulenie na jedno z białek, jak również na wszystkie. Niestety alergia na białko mleka krowiego oznacza eliminację produktów mlecznych z diety, dlatego ważne jest ustalenie, który ze składników jest przyczyną uczulenia.

    Jeśli u pacjenta występuje alergia na kazeinę, to nie może on pić mleka pod żadną postacią, ponieważ jest to składnik termostabilny – niewrażliwy na temperaturę. Pozostałe dwa białka mleka (laktoalbumina i laktoglobulina) są termowrażliwe – tracą właściwości alergizujące pod wpływem temperatury. Dlatego osoby z alergią na te składniki mleka, mogą spożywać mleko gotowane oraz produkty z mlekiem przygotowane w wysokich temperaturach (ciasta, budynie, itp.).

    Pakiet zalecany w przypadku:

    • wystąpienia objawów typu biegunka, wymioty czy ulewanie po spożyciu mleka
    • pojawienia się pokrzywki, wysypki czy obrzęku po spożyciu pokarmu
    • podejrzenia alergii na mleko krowie

    W skład pakietu  wchodzą następujące alergeny:

    • Alfa-laktoalbumina – IgE swoiste
    • Beta-laktoglobulina – IgE swoiste
    • Albumina – IgE swoiste
    • Kazeina – IgE swoiste

    Badania wykonywane są metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w diagnostyce alergii. Charakteryzuje się on wysoką czułością - 92% oraz specyficznością - 90%.

    Przygotowanie do badania:

    • materiałem do badań jest krew
    • pacjent nie musi być na czczo
    • nie jest wymagane odstawienie leków sterydowych i przeciwhistaminowych

     

    Więcej informacji w webinarium:

  • * Karty badań nie dotyczą pakietów, wyłącznie pojedynczych badań (składowych pakietów). W przypadku braku karty do pobrania, prosimy o kontakt z lokalnym działem obsługi klienta : https://www.alablaboratoria.pl/form/pok