facebook
x
logo Grupy ALAB
Ogólnopolska sieć laboratoriów analiz medycznych

FoodProfil 45 IgG

  • W jakim celu

    Występowanie nadwrażliwości pokarmowej wiąże się z występowaniem różnych symptomów, m.in. zaburzenia czynności jelit, nieswoiste zapalenie jelit, choroby stawów i układu oddechowego, zaburzenia dermatologiczne. Wymienione objawy chorobowe występują najczęściej w odległym czasie od spożycia alergenu pokarmowego. Rozpoznanie nadwrażliwości pokarmowej polega na oznaczaniu pokarmowo-swoistych przeciwciał podklas IgG, które są charakterystyczne dla poszczególnych produktów spożywczych. Te pakiety badań są prowadzone dwuetapowo. Niektóre pokarmy mogą dawać   wzmożoną reaktywnością  i organizm produkuję przeciwciała w ilości, która może być przyczyną rożnych objawów, a potencjalnie także poważnych chorób. Jakie są korzyści z diagnozy nadwrażliwości na dany czynnik pokarmowy? Pomaga w ustaleniu diety eliminującej czynnik patogenny, poprawi jakość życia która jest związana z ustąpieniem objawów nadwrażliwości oraz zmniejszy ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne, takie jak nadciśnienie, cukrzyca czy insulinooporność. Nadmierna reakcja odpornościowa powoduje przekroczenie zdolności do rozkładu powstających kompleksów immunologicznych, co skutkuje ich odkładaniem się w różnych narządach oraz wywołanie reakcji miejscowych. Z tego powodu obraz takich zaburzeń jest bardzo niejednorodny. Może ujawnić się w wielu narządach i w różnym nasileniu, co daje mało charakterystyczne i różnorodne objawy.

  • Kiedy

    Jeżeli masz niespecyficzne objawy chorobowe, trudne do zdiagnozowania. Jeżeli podejrzewasz u siebie nadwrażliwość pokarmową lub chcesz sprawdzić co Ci szkodzi. 

  • Opis badania

    Nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnej starości. Jej objawy kliniczne są niespecyficzne, często dwu lub wielonarządowe, a spożycie tego samego pokarmu przez różnych chorych może powodować odmienne objawy.

    Test FoodProfil pozwala na zbadanie aktywności przeciwciał wszystkich subklas IgG podczas kontaktu z danym pokarmem (antygenem). Ocenia stężenia pokarmowo-swoistych IgG dla wybranych grup produktów spożywczych. Przeciwciała IgG są białkami wytwarzanymi przez układ odpornościowy w obecności niepożądanych antygenów przedostających się do naszego organizmu. Reakcja obronna wyzwalana jest poprzez związanie antygenów z przeciwciałami. Umożliwia to wyeliminowanie substancji egzogennych (antygenów), które wraz z  przeciwciałami tworzą kompleksy immunologiczne rozkładane w organizmie. Test FoodProfil 45 bada 45 produktów spożywczych.

  • znajdź nabliższy
    punkt pobrań
    to badanie możesz kupić w naszym
    sklepie internetowym
    zobacz
    przykładowy wynik