Panel Celiakia IgG-metodą Polycheck

  • Kiedy i w jakim celu

    W celu zdiagnozowania nieprawidłowej reakcji immunologicznej na gluten.

    Przy podejrzeniu celiakii, nietolerancji glutenu, objawach takich jak: chudnięcie, osłabienie, wymioty, duszności, biegunki, depresje, osteoporoza, bóle kostne, osłabienie mięśni, opryszczkowe zapalenie skóry, niedokrwistość, zaburzenia miesiączkowania.


    Badanie może być wykonane u: dzieci i osób dorosłych, u których wywiad wskazuje na podejrzenie celiakii, u osób z niedokrwistością (która może, ale nie musi być związana z celiakią), u członków rodziny osoby chorej na celiakię, u osób z rozpoznaną chorobą autoimmunizacyjną, u osób z podejrzeniem nietolerancji glutenu, u osób z rozpoznaną celiakią w celu monitorowania skuteczności diety eliminacyjnej.

  • Charakterystyka badania

    Panel zawierający badania wykorzystywane w diagnostyce oraz różnicowaniu celiakii i niedokrwistości.

    W skład panelu wchodzą następujące badania:

    • przeciwciała swoiste dla pochodnej gliadyny - deamidowany peptyd gliadyny(DGP IgG);
    • przeciwciała swoiste dla transglutaminazy tkankowej  (tTG IgG)
    • p/c przeciw czynnikowi wewnętrznemu Castle’a.


    Czynnik Castle’a, IF (ang. intrinsic factor) jest białkiem wytwarzanym przez komórki okładzinowe śluzówki żołądka, umożliwiającym wchłanianie witaminy B12. Niedobór czynnika wewnętrznego skutkuje  niedoborem witaminy B12, mimo prawidłowej podaży w diecie. Efektem może być m.in. niedokrwistość megaloblastyczna.

  • Pobierz
    kartę badania*
    X
    To badanie możesz kupić w naszym
    sklepie internetowym
    Sprawdź
    cenę badania
    * Karty badań nie dotyczą pakietów, wyłącznie pojedynczych badań (składowych pakietów). W przypadku braku karty do pobrania, prosimy o kontakt z lokalnym działem obsługi klienta : https://www.alablaboratoria.pl/form/pok