P/c przeciw gliadynie-IgG

    Kiedy i w jakim celu

    Oznaczenie w surowicy przeciwciał IgG przeciw gliadynie metodą ELISA. Badanie wykorzystywane jest w diagnostyce nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten oraz monitorowaniu przestrzegania diety bezglutenowej.

    Charakterystyka badania

    Przeciwciała przeciwko gliadynie w klasie IgA i IgG są typowym markerem pokazującym, czy w naszej diecie jest obecny gluten. Osoby, których dieta jest wolna od glutenu nie powinny mieć przeciwciał przeciwko gliadynie. Badanie przeprowadzamy w obydwu klasach.

    Obecność przeciwciał przeciw gliadynie (AGA) we krwi może sugerować nadwrażliwość na gluten niezwiązaną ani z celiakią, ani z alergią. Badania wskazują, że restrykcyjna dieta bezglutenowa wpływa na systematyczne obniżenie stężenia swoistych przeciwciał przeciw gliadynie.

    Badanie jest szczególnie przydatne:

    • dla pacjentów pozostających na diecie bezglutenowej, którzy nadal odczuwają objawy choroby lub ich poziom przeciwciał pozostaje wysoki;
    • dla pacjentów mających wskazania medyczne do stosowania diety bezglutenowej i chcących sprawdzić, czy w sposób nieświadomy nie spożywają glutenu;
    • dla rodziców dzieci pozostających na diecie bezglutenowej, chcących mieć pewność, iż poza domem przestrzegają one zaleceń

    Materiałem do badania jest krew, pacjent nie musi być na czczo.

    Więcej w artykule ALERGIA, CELIAKIA, NIECELIAKALNA NADWRAŻLIWOŚĆ NA GLUTEN

    Kup badanie w
    sklepie internetowym
    Sprawdź
    cenę badania
    Pobierz
    kartę badania*
    X
    *Karty badań nie dotyczą pakietów, wyłącznie pojedynczych badań (składowych pakietów). W przypadku braku karty do pobrania, prosimy o kontakt z lokalnym działem obsługi klienta : https://www.alablaboratoria.pl/form/pok