KARIERA
KONTAKT
x
logo Grupy ALAB
Ogólnopolska sieć laboratoriów analiz medycznych

P/c przeciw gliadynie-IgG

  • Kiedy i w jakim celu

    Oznaczenie w surowicy przeciwciał IgG przeciw gliadynie metodą ELISA. Badanie wykorzystywane jest w diagnostyce nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten oraz monitorowaniu przestrzegania diety bezglutenowej.

    Przeciwciała przeciwko gliadynie w klasie IgA i IgG  są typowym markerem pokazującym czy w naszej diecie jest obecny gluten. Osoby, których dieta jest wolna od glutenu nie powinny mieć przeciwciał przeciwko gliadynie. Badanie przeprowadzamy w obydwu klasach. 

    Dla kogo w szczególności badanie jest przydatne?

    • dla pacjentów pozostających na diecie bezglutenowej, nadal odczuwających objawy choroby lub ich poziom przeciwciał pozostaje wysoki;
    • dla pacjentów mających wskazania medyczne do stosowania diety bezglutenowej i chcących sprawdzić czy w sposób nieświadomy nie spożywają glutenu;
    • dla rodziców dzieci pozostających na diecie bezglutenowej chcących mieć pewność iż poza domem przestrzegają one zaleceń
  • Charakterystyka badania

    Obecność przeciwciał przeciw gliadynie (AGA) we krwi może sugerować nadwrażliwość na gluten niezwiązaną ani z celiakią, ani z alergią. Badania wskazują, że restrykcyjna dieta bezglutenowa wpływa na systematyczne obniżenie stężenia swoistych przeciwciał przeciw gliadynie.

    Materiałem do badania jest krew, pacjent nie musi być na czczo.


  • sprawdź
    cenę badania
    to badanie możesz kupić w naszym
    sklepie internetowym
    pobierz
    kartę badania*
    X
    * Karty badań nie dotyczą pakietów, wyłącznie pojedynczych badań (składowych pakietów). W przypadku braku karty do pobrania, prosimy o kontakt z lokalnym działem obsługi klienta : https://www.alablaboratoria.pl/form/pok