KARIERA
KONTAKT
COVID 19
UMÓW SIĘ ONLINE
CENTRUM WIEDZY
x
Ogólnopolska sieć laboratoriów analiz medycznych


FoodProfil Skrininng - badanie wstępne, test przesiewowy

  • Kiedy i w jakim celu


    Na hasło JESIEŃ -20% rabatu na wszystkie badania FoodProfil. Rabat obowiązuje w sklepie internetowym oraz w Punktach Pobrań. Akcja profilaktyczna trwa do 31.12.2020.
    Masz pytania związane z doborem badań lub laboratoryjną interpretacją wyniku FOOD PROFIL? Napisz: foodprofil@alab.com.pl.


    Test FoodProfil Skrining jest rekomendowany jako pierwsze przesiewowe badanie  
    w diagnostyce nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej.


    Na podstawie wyniku testu FoodProfil Skrining nie dokonuje się pełnego rozpoznania, jak również nie wdraża się żadnego postępowania leczniczego czy dietetycznego. Wynik badania wskazuje, czy wystąpiła reakcja z udziałem przeciwciał IgG i który typ reakcji jest dominujący - IgG całkowite czy IgG4.


    Jeśli wynik testu FoodProfil Skrining jest dodatni (wystąpiła istotna klinicznie reakcja IgG-zależna) w kolejnym kroku należy wykonać badanie rozszerzone: FoodProfil 22, 44, 88 lub 268 IgG total/IgG4, na podstawie którego możemy dokonać właściwej diagnostyki i wdrożyć odpowiednią terapię.


    Po otrzymaniu wyniku badania FoodProfil Skrinig w celu uzyskania interpretacji i rekomendacji dalszego postępowania proszę napisać wiadomość na: foodprofil@alab.com.pl


    Testy w kierunku niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów
    - zwłaszcza jeśli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny:

     

    • Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki
    • Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami
    • Bóle stawów
    • Problemy skórne - wysypka, trądzik
    • Bezsenność, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresja                
    • Inne objawy - trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca itp.)
  • Przygotowanie do badań

    Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania tzn.:
     

    • nie trzeba stosować żadnej diety ani eliminować produktów spożywczych;
    • nie trzeba odstawiać leków (doustnych i z zastosowaniem zewnętrznym np. maści sterydowych);
    • badanie nie musi być wykonane na czczo;
    • materiał: krew żylna.
  • Charakterystyka badania

    Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna nie jest reakcją alergiczną.
    Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.  Objawy występują zwykle w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim.
    W przypadku nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej IgG-zależnej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach, stąd trudność w powiązaniu ich ze spożytym pokarmem i diagnozowane są często jako oddzielne dolegliwości. Należy pamiętać, że nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnego wieku starczego.

     

    W skład badania FoodProfil Skrining* wchodzą 4 grupy produktów:
     

    • Grupa produktów mlecznych i jaja - kazeina, mleko, drożdże, jajko
    • Grupa produktów zbożowych i orzechy - pszenica, żyto, orzech laskowy, migdał
    • Grupa produktów owocowych - jabłko, banan, kiwi, ananas
    • Grupa produktów warzywnych - pomidor, papryka, czosnek, gorczyca


    *Każda z grup produków badana jest w dwóch klasach - IgG i IgG4.

    Pacjenci wykonujący badanie w Laboratoriach Bruss mogą odebrać wynik tylko stacjonarnie, w formie drukowanej.

     

  • Badania powiązane

    ORGANIX GASTRO pośredni test dysbiozy , Kalprotektyna w kale (ilościowo) , Test nietolerancji glukozy (SIBO),­ Wodorowy test oddechowy (WTO) , Test nietolerancji laktozy,­ Wodorowy test oddechowy (WTO)


  • sprawdź
    cenę badania
    to badanie możesz kupić w naszym
    sklepie internetowym
    pobierz
    kartę badania*
    X
    * Karty badań nie dotyczą pakietów, wyłącznie pojedynczych badań (składowych pakietów). W przypadku braku karty do pobrania, prosimy o kontakt z lokalnym działem obsługi klienta : https://www.alablaboratoria.pl/form/pok