Kontrola diety wegetariańskiej i wegańskiej

-20% z kodem: KWIE20
PAKIET KONTROLA DIETY WEGETARIAŃSKIEJ (zawiera 4 badania)
Pakiet kontrola diety wegetariańskiej pozwala na monitorowanie poziomu tych składników pokarmowych, których podaż jest niewystarczające w źle skomponowanej diecie wege. Dieta wege jest jednym z najzdrowszych sposobów odżywiania. Aby mogła jednak w pełni służyć zdrowiu musi być prawidłowo skomponowana. Pamiętać bowiem należy, iż niektóre składniki odżywcze występują tylko w produktach zwierzęcych, a niektóre z produktów pochodzenia zwierzęcego wchłaniają się lepiej niż z pokarmów roślinnych. Dlatego osoby pozostające na dietach wege, powinny zadbać o dobre zbilansowanie diety i pamiętać o badaniach laboratoryjnych. W skład pakietu wchodzą następujące badania:  Badanie żelaza - produkty roślinne są źródłem żelaza niehemowego, które wchłania się w 5%. Produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczają natomiast żelaza hemowego, którego przyswajalność wynosi 20%. Stąd osoby na dietach wege, w szczególności miesiączkujące kobiety, narażone są na występowanie niedokrwistości z niedoboru żelaza. Badanie wapnia - najwartościowszym źródłem wapnia w diecie Polaka jest mleko oraz produkty mleczne. Pokarmy roślinne, ze względu na obecność związków fitynowych, kwasu szczawiowego oraz błonnika, są źródłem gorzej przyswajalnego wapnia. Poza tym w jego wchłanianiu dużą rolę odgrywa witamina D, której niedobory w naszej szerokości geograficznej są powszechne. Dlatego kontrola poziomu tego pierwiastka we krwi jest ważnym elementem profilaktyki zdrowia osób na diecie wykluczającej mleko i jego przetwory. Badanie witaminy D - 80% witaminy D w naszym klimacie powstaje z syntezy w skórze, dlatego zwłaszcza od października do kwietnia, jesteśmy narażeni na jej niedobór. Pozostałe 20% możemy zaczerpnąć z pokarmu, głównie tłustych ryb, oraz produktów nabiałowych. U osób wykluczających te pokarmy niedobór witaminy D może być szczególnie głęboki, dlatego przed suplementują należy zbadać jej poziom w organizmie. Badanie białka całkowitego - jest to badanie pomocne w ocenie ogólnej stanu odżywienia.   FE - Żelazo w surowicy (O95) CA - Wapń całkowity w surowicy (O77) WIT-DTO - Witamina 25(OH)D Total TP - Białko całkowite (I77) Jeśli potrzebujesz pogłębionej analizy diagnostycznej Twojego stanu zdrowia, oferujemy również PAKIET KONTROLA DIETY WEGETARIAŃSKIEJ ROZSZERZONY Przygotowanie do badań: Pod tymi linkami znajdziesz informację o przygotowaniu się do badania: Jak przygotować się do pobrania krwi?
-20% z kodem: KWIE20
PAKIET KONTROLA DIETY WEGETARIAŃSKIEJ ROZSZERZONY (zawiera 7 badań)
Pakiet zawiera wszystkie badania z wersji podstawowej oraz dodatkowo oznaczenia poziomu cynku, poziomu witaminy B12 i poziomu kwasów omega-3. Dieta wegetariańska jest zdrowym sposobem odżywiania, jednak należy pamiętać, iż ma pewne ograniczenia. Niektóre składniki pokarmowe występują bowiem tylko w pokarmach zwierzęcych (np. witamina B12), a z produktów pochodzenia zwierzęcego wchłaniają się lepiej niż z pokarmów roślinnych (np. żelazo). Z tego powodu wszyscy pozostający na dietach wege, powinni dbać o dobre ich zbilansowanie, oraz pamiętać o okresowych badaniach laboratoryjnych. Pakiet kontrola diety wegetariańskiej rozszerzony zawiera wszystkie badania z pakietu podstawowego, czyli: żelazo, wapń, witaminę D i białko całkowite. Uzupełnieniem badań w pakiecie jest cynk, witamina B12 oraz kwasy omega-3.  Badanie cynku - to ważny pierwiastek, biorący udział w syntezie ponad 60 enzymów, powstawaniu białka oraz kwasów nukleinowych, jest istotny dla odporności. Niedobór cynku znacznego stopnia jest rzadko spotykany, ponieważ jest on dość powszechnie dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wołowina, jagnięcina, mleko, jajka) oraz w produktach pełnoziarnistych. Mimo tego wiele osób decyduje się na suplementację tego pierwiastka, jednak nie powinno się tego robić bez uprzednich badań laboratoryjnych. Nadmiar cynku bowiem zaburza równowagę między miedzią i cynkiem, co może powodować wiele objawów niepożądanych. Badanie witaminy B12 (kobalamina) - jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i nerwowego. Niestety jej źródłem są wyłącznie pokarmy pochodzenia zwierzęcego, nie ma jej w ogóle w warzywach, owocach i produktach zbożowych. Dlatego osoby na dietach wege są szczególnie narażone na jej brak. Badanie kwasów omega-3 - należą do niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najważniejsze to kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Źródłem DHA oraz EPA są tłuste ryby, dlatego osoby wykluczające z diety ten rodzaj pokarmu mają niedobory kwasów omega -3. Pamiętać również należy, iż ALA - obecny w oleju rzepakowym czy sojowym, aby zacząć działać musi ulec przemianie do kwasów EPA i DHA. Efektywność tej przemiany w naszym organizmie wynosi tylko 5%, dlatego nie może on być jedynym źródłem tych kwasów w pożywieniu.   FE - Żelazo w surowicy (O95) CA - Wapń całkowity w surowicy (O77) WIT-DTO - Witamina 25(OH)D Total TP - Białko całkowite (I77) Dodatkowo w pakiecie rozszerzonym  ZN - Cynk w surowicy (K15) OMEGA3 - Omega 3 WIT-B12 - Witamina B12 (O83) Przygotowanie do badań: Pakiet dostępny jest tylko w punktach przy laboratoriach. Można je znaleźć w naszej wyszukiwarce Punktów Pobrań. Pod tym linkiem znajdziesz informację o przygotowaniu się do badania: Jak przygotować się do pobrania krwi?