facebook
logo Grupy ALAB
Znajdź badanie
Wyniki online
Sklep online
Punkty badań
Strefa pacjenta
Kontakt

Specjalistyczne badania w kierunku CELIAKII

Choroba trzewna  znana również jako enteropatia glutenowa czy nietolerancja glutenu.

Jest to uwarunkowana genetycznie choroba jelita cienkiego spowodowana złożoną odpowiedzią immunologiczną wywołaną przez gluten. Powstaje na skutek długotrwałej ekspozycji na gluten u osób z predyspozycją do nadwrażliwości na to białko. Wytwarzane przeciwciała powodują stan zapalny jelita i zniszczenie kosmków jelitowych, co prowadzi do zmniejszonego wchłaniania składników pokarmowych.

Należy pamiętać, iż celiakia nie jest chorobą alergiczną, a odpowiednia dieta przyczyni się do ustąpienia objawów.


Objawy i częstość występowania

Nietolerancja na gluten powoduje szereg objawów, które mogą prowadzić do wyniszczenia organizmu. Do klasycznych objawów enteropatii glutenowej należą: osłabienie, przewlekle biegunki tłuszczowe, wzdęcia brzucha oraz objawy zespołu złego wchłaniania jak utrata wagi, zanik mięśni czy obrzęki na skutek niedoboru białek (hipoalbuminemia). U dzieci dochodzą do tychże objawów zaburzenia wzrostu, niedokrwistość i zaburzenia metabolizmu kości.

Nietolerancja glutenu może prowadzić na skutek niedoboru wielu witamin i mikroelementów jak wapno, żelazo czy magnez do nietypowych objawów sugerujących inne schorzenia. Mogą to być nawracające owrzodzenia jamy ustnej, zapalenie skory, objawy neurologiczne typu polineuropatii, niedokrwistość niedobarwliwa, schorzenia endokrynologiczne, opóźniony okres dojrzewania czy też niepłodność.  

Z przeprowadzonych badań populacyjnych za pomocą screeningu przeciwciał wynika, że choroba może występować u 1 osoby na 100-200 zbadanych. Częsctość pacjentów zdiagnozowanych z typowymi objawami chorobowymi wynosi około 1 na 2000 zbadanych. Jest też wielce prawdopodobne, ze wiele osób posiada nietolerancję glutenu, nie wiedząc o tym fakcie.

Objawy chorobowe mogą pojawić się po raz pierwszy w wieku między 9-tym miesiącem a 2-gim rokiem życia (tzn. około 3 – 6 miesięcy po rozpoczęciu diety glutenowej). Drugi pod względem częstości diagnozy okres to między 30-tym a 40-tym rokiem życia.


Gluten – towarzysz życia codziennego

Gluten jest obecny w ziarnach pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia, które są podstawowym składnikiem pieczywa, płatków śniadaniowych, makaronu, ciastek czy cukierków, ale również może wchodzić w skład sosów czy wyrobów wędliniarskich.


Diagnostyka w kierunku celiakii

W rozpoznawaniu enteropatii glutenowej, oprócz kryteriów klinicznych, stosuje się:

  • oznaczanie specyficznych przeciwciał (testy serologiczne),
  • testy genetycznej predyspozycji,
  • w ostateczności histopatologiczną ocenę wycinków błony śluzowej pobranych z jelita cienkiego.

 Zalecane badania screeningowe, ze względu na ich dużą czułość i swoistość to:

  • Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA
  • Przeciwciała przeciw deamidowanym peptydom gliadyny w klasie IgG

Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że u niektórych osób występuje wrodzony niedobór przeciwciał w klasie IgA, i dlatego zaleca się do otrzymania pełniejszego obrazu stanu immunologicznego badanie kompletu przeciwciał. W klasie IgA oraz IgG

  • Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgG
  • Przeciwciała przeciw deamidowanym peptydom gliadyny w klasie IgA

 W przypadku niejasności, warto jest zbadać ogólny poziom przeciwciał typu IgA.

  • Uzupełnieniem jest badanie genetyczne HLA-DQ2/DQ8. Wynik negatywny z bardzo wysokim prawdopodobieństwem wyklucza genetyczne predyspozycje. Wynik pozytywny spotykany jest u około 30 % ludności, co tylko diagnozę ułatwia, a nie potwierdza.


OFEROWANE BADANIA W KIERUNKU CELIAKII w ALAB laboratoria

P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA
P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgG
P/c przeciw deamidowanym peptydom gliadyny IgA
P/c przeciw deamidowanym peptydom gliadyny IgG
HLA-DQ2/DQ8 - badanie genetyczne w diagnostyce celiakii (glutenozależna choroba trzewna)
P/c przeciw endomysialne IgA
P/c przeciw endomysialne IgG
Immunoglobulina IgA w surowicy


 





 

Napisz do nas: info@alab.com.pl

Zadzwoń: 22 349 60 12

Dowiedz się gdzie wykonać badania: www.alablabotatoria.pl/punkty