BĄDŹ O KROK PRZED ANAFILAKSJĄ
W tym roku Światowy Tydzień Alergii organizowany przez WAO (Światową Organizację Alergologów) poświęcony jest najpoważniejszemu fenotypowi alergii – anafilaksji.
Głównym celem tego tygodnia jest przekazanie lekarzom i pacjentom dogłębnej wiedzy na temat anafilaksji, która jest poważną reakcja ogólnoustrojową prowadzącą potencjalnie do śmierci. ALAB laboratoria, kierując się obowiązkiem społecznym, bierze czynny udział w tej akcji.
Poniżej znajdują się informacje na temat anafilaksji i jej najczęstszych przyczyn.
Ponadto chcielibyśmy zaprosić na bezpłatny webinar poświęcony tej tematyce.
Przyczyny anafilaksji.
Alergeny są jedną z najczęstszych przyczyn anafilaksji. Ale nie wszystkie z nich są w stanie wywołać tak poważną reakcję. Dlaczego?
Wiemy, że nagłe reakcje alergiczne zaczynają się od wiązania alergenów (zwykle cząsteczek białka) ze specyficznym IgE we krwi pacjenta. Różne białka alergenne mają różne właściwości: niektóre z nich są niestabilne i mają niski potencjał alergenny, a inne – wysoki i odznaczają się stabilnością nawet pomimo obróbki termicznej i działania kwasu żołądkowego. I to właśnie te cząsteczki mogą powodować anafilaksję.
W celu określenia cząsteczki alergizujacej, lekarze zwykle stosują laboratoryjne metody diagnostyki molekularnej.
W diagnostyce komponentowej należy zwrócić uwagę na czułość metod stosowanych do pomiaru poziomu specificznych IgE w stosunku do określonych białek alergennych.
Nawet niewielka poziom sIgE w stosunku do cząsteczek anafilaktogennych może skutkować ciężką reakcją ogólnoustrojową, a nawet śmiercią. Dlatego tak ważna jest możliwość wykrycia nawet śladowych ilości specyficznych IgE, gdyż wrażliwość na anafilaksję staje się sprawą życia i śmierci.
Metoda ImmunoCAP ma najwyższą czułość, dzięki czemu została uznana przez WHO (Światową Organizacją Zdrowia) za „złoty standard” i może wykrywać specyficzne przeciwciała IgE już od stężeń na poziomie 0,1 kU/l, co jest absolutnym rekordem wśród wszystkich metod diagnostyki molekularnej alergii.
Jakie cząsteczki alergenne są najczęstszą przyczyną anafilaksji?
Na poniższe komponenty do 24.08 obowiązuje zniżka -15% w sklepie internetowym na hasło ANAFILKASJA.
Pokarmy
Jady
Lateks
Lateks, rHev b1 |
Lateks, rHev b3 |
Lateks, rHev b5 |
Lateks, rHev b 6.02 |
Czy to anafilaksja?
Istnieje również badanie laboratoryjne, które pozwala zrozumieć, czy doszło do anafilaksji, czy nie. Aby zdiagnozować anafilaksję, zwykle stosuje się tryptazę. Poziom tryptazy określa się 1-2 godziny po reakcji anafilaktycznej.
Tryptaza to substancja znajdująca się w ziarnistościach komórek tucznych. Podczas reakcji anafilaktycznej komórki tuczne uwalniają tryptazę. Poziom tryptazy osiąga maksimum dwie godziny po rozpoczęciu reakcji, a następnie gwałtownie spada, osiągając poziom minimalny po kilku godzinach lub dniach.
Dlatego analizę tę należy przeprowadzić niemal natychmiast po rozwoju reakcji, ponieważ w innym razie nie ma to sensu.
Bardzo ważne jest, aby wyjaśnić, czy była to anafilaksja, czy nie, i jakie były przyczyny, ponieważ leczenie będzie zasadniczo zależeć od tych danych. Bądź świadomy i bezpieczny.