KARIERA
KONTAKT
COVID 19
UMÓW SIĘ ONLINE
CENTRUM WIEDZY
TORT PODANO - DIAGNOSTYKA ALERGII NA MLEKO I JAJKO

TORT PODANO - DIAGNOSTYKA ALERGII NA MLEKO I JAJKO

 

Tort podano!

Na hasło IMMUNOCAP -10% zniżki w sklepie internetowym na badania w kierunku diagnostyki alergii na mleko i jajko.

 

 

 

 

Alergie pokarmowe są najczęściej występującymi alergiami wieku młodzieńczego. Według WHO alergia ta może dotyczyć około 8% niemowląt i dzieci do 3 roku życia, jednak dotyka ona również około 1-2% osób dorosłych. Jedną z najczęściej występujących alergii pokarmowych jest alergia na mleko lub/i jajko. Zastanawiasz się czy ty bądź twoje dziecko posiadacie alergię na wspomniane składniki? Czy musicie wyłączyć całkowicie z diety mleko lub/i jajko? W tym artykule skupimy się na alergiach wystepujących u dzieci. Zapraszamy do lektury.
 

Alergie na mleko i jajka to najczęściej występujące alergie u dzieci.      

 

                       

 

Ze względu na to, że wiele potraw takich jak różnego rodzaju wypieki i desery zawierają mleko i jajka, lekarze wolą zachowywać ostrożność i zazwyczaj zalecają najostrzejszą dietę, aby wykluczyć jakiekolwiek ryzyko wystąpienia reakcji patologicznej. Takim sposobem, z diety małych pacjentów znikają wszystkie pyszne wypieki: ciasta, babeczki, ciastka i inne jadalne radości życia. Ale czy takie ograniczenie wszystkich łakoci jest zawsze konieczne? Otóż nie. Tak ścisła dieta jest konieczna tylko wtedy, gdy pacjent posiada alergenowo-swoiste IgE w stosunku do termostabilnych alergenów: kazeiny mleka i owomukoidu jajka.

 

  1. Nawet 70% dzieci z alergią na mleko lub jajka może tolerować te produkty po ugotowaniu! Dzieci, które nie są uczulone na molekuły termostabilne, zwykle tolerują przetworzoną termicznie żywność zawierającą mleko i jajka.
     
  2. Alergie na mleko i jajka często ustępują wraz z wiekiem! Monitorowanie poziomu swoistych IgE dla kazeiny i owomukoidu może pomóc w przewidywaniu rozwoju tolerancji na mleko lub/i jajka w przyszłości.
     
  3. Zbyt restrykcyjna dieta może pogorszyć przebieg choroby alergicznej! Według niektórych badań włączenie do diety termicznie przetworzonych jaj/mleka przyspiesza rozwój tolerancji na te pokarmy.

 

Co powinien zrobić pacjent po uzyskaniu wyników ImmunoCAP?

 

Jeśli Twój wynik to:

Omów z lekarzem:

Mleko + Kazeina mleka +

1) Eliminację wszystkich produktów zawierających mleko:

 wypieki, desery, sosy śmietanowe, ciasta, sery i oleje, kiełbasy, płatki kukurydziane.

2) Monitorowanie poziomu IgE dla kazeiny.

Jaja + Owomukoid jaj +

  1) Eliminację wszystkich produktów zawierających jaja:
   większość wypieków, panierowana żywność, buliony, makarony, sosy,
   płatki zbożowe, desery, majonez i produkty z mięsa mielonego.

  2) Monitorowanie poziomu IgE dla owomukoidu.

Mleko + Kazeina mleka -

1) Strategię wprowadzania do diety przetworzonych termicznie pokarmów
 zawierających mleko.

Jaja + Owomukoid jaj -

1) Strategię wprowadzania do diety przetworzonych termicznie pokarmów
 zawierających jajka.

 

Zaledwie kilka testów może pomóc znacznie poszerzyć dietę dziecka, pozwalając mu między innymi cieszyć się pysznymi wypiekami. A to znacznie poprawi jakość życia młodego pacjenta!

 

Aby dowiedzieć się co nas uczula warto wykonać następujące badania.

 

Oferta ALAB laboratoria – kliknij, aby dowiedzieć się więcej.

Ekstrakt mleka

Kazeina

Alfa-laktoalbumina

Beta-laktoglobulina

BSA

Conalbumina

Ekstrakt jajka

Ovomukoid

Ovalbumin

Lizozym