KARIERA
KONTAKT
logo Grupy ALAB
MONITORING DIETY BEZGLUTENOWEJ – NOWE BADANIE W ALAB LABORATORIA

MONITORING DIETY BEZGLUTENOWEJ – NOWE BADANIE W ALAB LABORATORIA

 

Jedynym sposobem leczenia celiakii jest ścisłe przestrzeganie przez pacjenta diety bezglutenowej. Dieta musi być prowadzona
przez całe życie, co może stanowić nie lada problem. Zdarza się, że pacjenci – zwłaszcza dzieci – świadomie podjadają gluten,
ale nawet osoby spożywające tylko żywność naturalnie bezglutenową, mogą być narażone na jego niekorzystne działanie,
wynikające z zanieczyszczenia diety śladowymi ilościami tego składnika. Problem nasila się podczas wszystkich podróży,
gdzie nie do końca mamy wpływ na to, co pojawia się na talerzu.

Jak zatem stwierdzić czy rzeczywiście przestrzegamy diety?

  1.     Przeciwciała przeciwko gliadynie w klasie IgA i IgG
    są typowym markerem pokazującym czy w naszej diecie jest obecny gluten. Osoby, których dieta jest wolna od glutenu
    nie powinny mieć przeciwciał przeciwko gliadynie. Badanie przeprowadzamy w obydwu klasach.
    P/c przeciw gliadynie w klasie IgA
    P/c przeciw gladynie w klasie IgG

Dla kogo w szczególności badanie jest przydatne?

  •     dla pacjentów pozostających na diecie bezglutenowej, nadal odczuwających objawy choroby lub ich poziom przeciwciał
    pozostaje wysoki;
  •     dla pacjentów mających wskazania medyczne do stosowania diety bezglutenowej i chcących sprawdzić czy w sposób
    nieświadomy nie spożywają glutenu;
  •     dla rodziców dzieci pozostających na diecie bezglutenowej chcących mieć pewność iż poza domem przestrzegają
    one zaleceń
  1.     Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA/IgG oraz przeciwciała przeciwko deamidowanym
    peptydom gliadyny w klasie IgA/IgG

    – serologiczne markery  celiakii, służące do diagnostyki tej choroby. Ich stężenie również ulega obniżeniu pod wpływem diety
    bezglutenowej i świadczy o jej przestrzeganiu. Należy jednak pamiętać, iż jest to proces długotrwały, np. u większości
    pacjentów pediatrycznych poziom przeciwciał ulega obniżeniu dopiero w okresie 3-6 miesięcy od rozpoczęcia diety.
    Czasem jednak, nawet przez pierwszych 6 miesięcy nie obserwuje się obniżenia ich poziomu, szczególnie,  jeśli wyjściowo
    był on bardzo wysoko. Dotyczy to zwłaszcza przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej. Drugi parametr – przeciwciała
    przeciwko peptydom gliadyny – w tym czasie mogą już pokazywać tendencję spadkową.

Podsumowując - przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA/IgG  oraz przeciwciała przeciwko
deamidowanym peptydom gliadyny w klasie IgA/IgG są markerami służącymi diagnozowaniu celiakii. Ich przydatność
w monitorowaniu przestrzegania diety u części pacjentów może być ograniczona.


W ofercie ALAB laboratoria mamy także markery serologiczne oraz badania genetyczne służące diagnostyce celiakii
i predyspozycji do choroby. Ze względu na dość często występujący niedobór przeciwciał w klasie IgA badania najwygodniej
jest wykonać w pakietach.

PAKIET GLUTENOWY
PAKIET GLUTENOWY ROZSZERZONY

Oczywiście można również wykonać wszystkie badania pojedynczo: