KARIERA
KONTAKT
COVID 19
UMÓW SIĘ ONLINE
CENTRUM WIEDZY
NOWE PAKIETY W OFERCIE ALAB LABORATORIA

NOWE PAKIETY W OFERCIE ALAB LABORATORIA

 

PAKIETY INSULINOOPORNOŚĆ

Insulinooporność jest stanem zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, co może prowadzić do rozwoju cukrzycy. Objawy towarzyszące insulinooporności to:

  • nadmierna senność po posiłku (szczególnie węglowodanowym)
  • przyrost masy ciała (mimo normalnej diety, bez przejadania się, szczególnie w obrębie brzucha)
  • obniżenie nastoju
  • „mgła” umysłowa
  • problemy z pamięcią i koncentracją
  • rozdrażnienie
  • bóle głowy i tzw. „ciężka głowa”
  • bóle stawów,
  • zmiany na skórze o typie acanthosis nigricans (rogowacenia ciemnego)
  • ogólne ciągłe zmęczenie
  • uczucie zimna
  • częste uczucie głodu w około 2-3 godziny po posiłku
  • wzmożony apetyt na słodycze
  • trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów

Insulinooporność jest problemem, który narasta we współczesnym społeczeństwie. Dlatego wspólnie z Fundacją Insulinooporność – zdrowa dieta, zdrowe życie opracowaliśmy kilka wariantów pakietów badań, pozwalających na ocenę naszego stanu zdrowia.Podstawowa diagnostyka w kierunku insulinooporności opiera się na oznaczeniu glukozy i insuliny na czczo, ale jest szereg innych badań, które warto wykonać.

Dostępne pakiety:

  •  wskaźnik insulinooporności
  • Insulinooporność – pakiet podstawowy
  • Insulinooporność – PLUS
  • Insulinooporność – pakiet rozszerzony
  • Insulinooporność – pakiet kompleksowy.

Więcej informacji na temat insulinoopormości znajdziemy w broszurce opracowanej przez Fundację Insulinooporność – zdrowa dieta, zdrowe życie, we współpracy z dr n.med. Maciejem Jędrzejowskim. (PDF broszury).

 

PAKIET NIE TOLERUJĘ MLEKA

  • nietolerancja mleka krowiego jest jedną z częstszych dolegliwości. Może być spowodowana alergią na białka mleka krowiego – mechanizm immunologiczny, ale może być również spowodowana brakiem lub niedoborem enzymu, dzięki któremu trawiona jest laktoza –  cukier mleczny. Objawy alergii i nietolerancji mleka krowiego zasadniczo różnią się od siebie, jednak czasami wywołują podobne dolegliwości. Pakiet „Nie toleruję mleka” pomaga odpowiedzieć na pytanie, czy przyczyną występujących po mleku objawów jest alergia na mleko lub poszczególne jego białka, czy niedobór laktazy. W pakiecie rozszerzonym możemy zbadać predyspozycję genetyczną do nietolerancji cukru mlecznego.

 

PAKIET HORMONY REGULUJĄCE APETYT I METABOLIZM 

otyłość jest problemem XXI wieku, obecnie ok. 30 % populacji na świecie cierpi na nadwagę lub otyłość. Mechanizmy powodujące powstanie nadwagi czy otyłości są złożone, dlatego nie zawsze stosując dietę o obniżonej kaloryczności i zwiększając aktywność fizyczną udaje nam się obniżyć masę ciała. Pakiet „Hormony regulujące apetyt i metabolizm” pomaga odpowiedzieć na pytanie jak nasza gospodarka hormonalna wpływa na metabolizm i apetyt. W skład pakiety podstawowego wchodzą:

  • insulina – hormon anaboliczny, odgrywający zasadniczą rolę w metabolizmie glukozy. Wzrost stężenia insuliny wskazuje na istnienie insulinooporności – stanu upośledzonego wykorzystania glukozy przez tkanki, co może skutkować stanem nadmiernego przyrostu masy ciała pomimo normalnej diety, lub niemożnością jej zredukowania – pomimo wprowadzenia ograniczeń kalorycznych i zwiększenia aktywności fizycznej.
  • leptyna – wydzielana jest przez komórki tłuszczowe i obniża poziom głodu. U osób z prawidłowym metabolizmem wyższy poziom leptyny oznacza uczucie sytości. Niestety u pacjentów otyłych może  dochodzić do zjawiska leptynooporności – stanu gdy pomimo wyższego poziomu tego hormonu nadal odczuwamy głód a uczucie sytości w ogóle się nie pojawia. Dlatego części osób otyłych bardzo trudno jest zmienić nawyki żywieniowe.

W pakiecie rozszerzonym możemy zbadać dodatkowo poziom:

  • kortyzol – jego podwyższony poziom może odpoiwadać za zaburzenia gospodarki węglowodanowej – wzrost poziomu glukozy we krwi i upośledzone jej wykorzystanie, oraz za otyłość charakteryzującą się charakterystycznym rozkładem tkanki tłuszczowej – na twarzy, szyi, barkach  i na karku. Ponadto kortyzol jest hormonem stresu.
  • hormon wzrostu – wpływa na gospodarkę węglowodanową zwiększając uwalnianie glukozy z wątroby, oraz na gospodarkę lipidową – u osób z niedoborem hormonu wzrostu dochodzi do nadmiernego gromadzenia tłuszczowej tkanki podskórnej. Hormon wzrostu należy do regulatorów masy ciała zarówno dzieci, jak i dorosłych.

 

PAKIET KRZYWA CUKROWA

doustny test obciążania glukozą polega na ocenie stężenia glukozy na czczo, oraz po 1 i 2 godzinach po przyjęciu testowej dawki glukozy.

JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO TESTU DOUSTNEGO OBCIĄŻENIA GLUKOZĄ (OGTT)?

ZALECENIA OGÓLNE:

  • Stężenie glukozy w tym teście ocenia się we krwi żylnej, nie należy wykonywać tego badania glukometrem.  Służy on tylko do samokontroli, nie jest narzędziem diagnostycznym
  • nie wykonujemy badania w czasie infekcji czy antybiotykoterapii – wyniki mogą ulec zaburzeniu
  • nie wykonujemy badania w okresie intensywnych treningów i zawodów sportowych. Na kilka dni przed badaniem należy zminimalizować intensywność treningów, a dzień przed badaniem najlepiej z nich zrezygnować.
  • Zgłaszamy lekarzowi przyjmowane leki – zwłaszcza wpływające na poziom glukozy ( np. leki sterydowe, leki moczopędne)
  • Metformina – należy skonsultować z lekarzem czy powinna być odstawiona i na jaki okres. Niekiedy trzeba ją odstawić nawet na 7-14 dni.

 


PRZED BADANIEM – 3 dni

  • NIE stosujemy restrykcyjnych diet – niskokalorycznych lub niskowęglowodanowych – mogą wpływać na pogorszenie wchłaniania węglowodanów i zafałszowanie wyniku
  • NIE odstawiamy węglowodanów – dobowe spożycie węglowodanów 3-4 dni przed badaniem powinno wynosić co najmniej 150 g – ale nie
    w postaci cukrów prostych - jemy pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż, owoce, warzywa.
  • NIE pijemy alkoholu, kawy, herbaty i innych napojów kofeinowych
  • NIE palimy papierosów


W DNIU BADANIA

  • Ostatni posiłek zjadamy co najmniej 8 godzin przed pobraniem
  • Badanie przeprowadzamy rano - tolerancja glukozy zmniejsza się po południu i wieczorem na skutek zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę i mniejszej reaktywności komórek ß trzustki na glukozę
  • Po obciążeniu glukozą i w przerwie pomiędzy pobraniami pozostajemy w spoczynku, nie zjadamy żadnych pokarmów, nie pijemy płynów, nie palimy papierosów, nie przyjmujemy leków,
    nie wychodzimy z laboratorium w celu załatwienia zaległych spraw 

 


Wypicie glukozy:

  • Nie należy rozcieńczać roztworu glukozy cytryną gdyż może zaburzyć wyniki badań. Glukozę rozpuszczoną w wodzie pijemy maksymalnie w ciągu 5 minut (im szybciej tym lepiej).
  • W przypadku zwymiotowania roztworu glukozy badanie jest niediagnostyczne (nieważne) i należy je powtórzyć po czasie ustalonym z lekarzem.

 

PAKIET KRZYWA CUKROWA I INSULINOWA

polega na ocenie stężenia glukozy i isnuliny na czczo, oraz po 1 i 2 godzinach po podaniu testowej dawki glukozy.

Pozostałe informacje – jw. w krzywej cukrowej.