facebook
KARIERA
KONTAKT
logo Grupy ALAB

FoodProfil - diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej

 

Badanie FoodProfil pomaga ustalić nadwrażliwość pokarmową na produkty żywnościowe.

Nadwrażliwość, w odróżnieniu od alergii, jest spowodowana obecnością w surowicy specyficznych przeciwciał klasy IgG (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4). Badanie jest skierowane do osób, które pomimo braku wystąpienia objawów alergii pokarmowej, cierpią na niespecyficzne dolegliwości o nieznanej etiologii.

Test FoodProfil jedyny test w Polsce bada IgG/IgG4, posiada diagnostykę dwuetapową i podaję wynik ilościowy.
Należy pamiętać, że nadwrażliwość pokarmowa może rozwijać się w każdym wieku, od okresu dzieciństwa do późnej starości.

Objawy kliniczne są niespecyficzne, często dwu lub wielonarządowe, a spożycie tego samego pokarmu przez różnych chorych może powodować odmienne objawy.
Badania naukowe wykazały związek między podwyższonym stężeniem specyficznych przeciwciał IgG a obecnością różnorodnych zaburzeń, takich jak:

  • zaburzenia czynnościowe jelit (np. zespół jelita nadwrażliwego);
  • nieswoiste zapalenia jelit (np. choroba Leśniowskiego-Crohna);
  • choroby stawów (np. reumatoidalne zapalenie stawów);
  • choroby układu oddechowego (np. astma);
  • zaburzenia dermatologiczne (np. atopowe zapalenie skóry);
  • choroby układu nerwowego (np. depresja);
  • nne choroby przewlekłe (np. otyłość, insulinooporność i cukrzyca typu II).

Test FoodProfil pozwala na zbadanie aktywności przeciwciał wszystkich subklas IgG (IgG(1-3) oraz IgG4) podczas kontaktu z danym pokarmem (antygenem).
Przeciwciała IgG są białkami wytwarzanymi przez układ odpornościowy w obecności niepożądanych antygenów przedostających się do naszego organizmu.

Reakcja obronna wyzwalana jest poprzez związanie antygenów z przeciwciałami. Umożliwia to wyeliminowanie substancji egzogennych (antygenów), które wraz z przeciwciałami tworzą kompleksy immunologiczne rozkładane w organizmie.

 

Dostępne badania w ofercie Alab Laboratoria to :